#Romania2019.eu/Gabriela Creţu: Nu există reţete pentru coeziune şi convergenţă; atingerea acestor obiective depinde de mulţi factori

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat, Gabriela Creţu, a afirmat luni, la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene, că nu există reţete pentru coeziune şi convergenţă, iar atingerea acestor obiective depinde de factori naţionali, comunitari, dar şi globali.

"Noi trebuie să înţelegem că nu există reţete pentru coeziune şi convergenţă, că atingerea acestui obiectiv depinde de mulţi factori. Depinde, o dată, de ceea ce facem noi în ţările noastre şi putem face prin noi înşine, depinde de ceea ce se întâmplă la nivel comunitar, dar depinde şi de cadrul global. (…) Noi trebuie să vedem întregul şi să facem o bună diagnoză a acestuia. Suntem în situaţia în care la nivel comunitar avem la dispoziţie trei categorii de instrumente pentru intervenţie: instrumentele financiare, bugetul, reglementările şi coordonarea politicilor. În ce stare suntem? Coordonarea politicilor – trebuie să acceptăm că este slabă. Semestrul european nu funcţionează nici pe departe aşa cum a fost imaginat la început", a precizat ea, la concluziile dezbaterii.

Gabriela Creţu a menţionat că reglementările europene pot, la rândul lor, să fie "contradictorii", existând unele care stimulează coeziunea şi altele care o subminează.

"E un reproş pe care noi în scris l-am trimis Comisiei Europene, diferitelor direcţii, pentru că nu se coordonează ele însele între ele. Direcţia Employment vine cu propuneri care stimulează creşterea coeziunii, iar o altă direcţie face propuneri legislative în sens invers. Şi atunci nu mai putem controla, nu mai ştim cine controlează rezultatele procesului. Cât despre intervenţia financiară, bugetul este inclusiv pentru a asigura echilibrul macroeconomic mult prea redus. Şi el este redus pentru că încă noi trăim într-o iluzie, din păcate – toate parlamentele naţionale şi toate statele – că vom putea…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata