#Romania2019.eu/Iohannis: Regiunea Balcanilor de Vest, una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că regiunea Balcanilor de Vest va reprezenta una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

"Am discutat despre dosarele grele de pe agenda UE. O temă foarte importantă în acest context este migraţia şi efortul României de a avansa în acest domeniu foarte complicat. Am reiterat sprijinul comun pentru politica de extindere a UE în Balcanii de Vest, conform meritelor proprii ale statelor din regiune în îndeplinirea criteriilor de aderare. În acest context, am evidenţiat faptul că regiunea Balcanilor de Vest va reprezenta una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene", a afirmat Iohannis, la conferinţa comună cu omologul său sloven, Borut Pahor.

Discuţiile au vizat şi vecinătatea estică, regiunea Mării Negre, apărarea colectivă şi Brexit.

"O temă care s-a aflat în atenţia noastră, cum se află în atenţia întregii Europe, astăzi, a fost Brexitul. Aşteptăm rezultatele din Parlamentul britanic, dar tema, probabil, va mai rămâne o vreme foarte sus pe agendă. Amândoi ne dorim ca Brexitul să înceapă printr-o retragere ordonată, asta însemnând prin aprobarea acordului care se votează şi aşteptăm cu mare interes rezultatul votului din această seară", a spus Iohannis.

El a arătat că România şi Slovenia au o relaţie bilaterală foarte bună.

"Am convenit că trebuie să stimulăm în continuare atât schimburile, cât şi investiţiile reciproce. Având în vedere faptul că în acest semestru România exercită Preşedinţia Consiliului UE, agenda europeană a ocupat în mod firesc un loc important în cadrul discuţiilor noastre. (…) Am exprimat angajamentul faţă de o Uniune coezivă şi unită. Motto-ul Preşedinţiei române – "Coeziunea, o valoare europeană comună" – reflectă puternic această viziune. Summitul de la Sibiu din 9 mai va reprezenta un moment cheie în procesul de definire a…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata