#Romania2019.eu/Juncker: Nu trebuie să existe compromisuri privind aspectele esenţiale ale statului de drept – amnistia ar fi un pas înapoi

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că nu trebuie să existe compromisuri în ceea ce priveşte aspectele esenţiale ale statului de drept, adăugând că acestea ar fi afectate negativ în cazul în care în România s-ar acorda o amnistie.

Juncker a răspuns astfel unei întrebări din partea presei, care viza declaraţiile făcute joi seara, la Ateneul Român, unde preşedintele CE a afirmat că Uniunea Europeană este formată din compromisuri, dar când atunci când este vorba despre statul de drept şi lupta anticorupţie "nu există niciun compromis posibil".

"Am vrut să reamintesc regulile europene, este vorba de respectarea axelor necesare ale statului de drept. Am spus că Europa e făcută şi din compromisuri, dar că nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ, dacă s-ar acorda o amnistie, aşa cum preconizează unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare ar fi un pas înapoi", a explicat preşedintele CE.

El s-a arătat încrezător că România poate să devină membră a spaţiului Schengen chiar în timpul mandatului său.

"Când m-am prezentat timid şi modest, pe 14 iulie 2014, în faţa Parlamentului European, pentru a solicita învestirea mea deputaţilor europeni, am spus că în timpul mandatului Comisiei mele vom proceda în aşa fel încât România să devină membră a spaţiului Schengen şi nu văd de ce nu ar putea să devină, iar în ceea ce priveşte MCV am spus că aş fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Va trebui însă să mai studiem cu grijă observaţiile făcute recent de Comisie în ceea ce priveşte România. Am discutat cu Guvernul despre această chestiune", a spus Juncker. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata