#România2019.eu/Juncker: Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne

Şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat convingerea vineri că există "toate şansele" ca România să deţină o primă preşedinţie de succes a Consiliului UE, dar a subliniat totodată că nu trebuie exportate în Europa "conflicte interne".

"Cred că preşedinţia română va putea să aibă o contribuţie foarte semnificativă, pentru a demonstra că toţi cei care pretind că în Europa sunt două blocuri, cei din Vest şi cei din Est, că există o fragmentare internă, să le arate că nu au dreptate, că Europa respiră cu aceşti doi plămâni şi că Europa, în timpul preşedinţiei române şi apoi, poate să acţioneze organizat şi ordonat. Ar fi foarte bine ca în interiorul ţării dumneavoastră să existe o atmosferă şi un spirit de consens care să permită ca Europa să avanseze. Nu trebuie să exportăm în Europa conflicte interne şi nici nu putem să ne angajăm într-o polemică fără sens şi fără scop, pentru că acest lucru va duce la multe probleme interne şi externe. România vrea să fie de folos Europei şi, de aceea, trebuie să stabilească la nivel intern condiţiile preliminare care să îi permită să aibă o preşedinţie de succes. Deci, de aceea, cred că pentru prima preşedinţie română există toate şansele să fie o mare preşedinţie", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Junker a menţionat că a fost "întotdeauna aproape de calea României spre Uniunea Europeană" şi că în decembrie 1997 a fost preşedintele Consiliului European care a lansat procesul de aderare a altor state. El a adăugat că nu regretă decizia luată atunci, deoarece consideră că "fără România, Uniunea Europeană nu e completă".

"Cred că datorăm multe României, dar şi România, la rândul său, datorează multe Uniunii Europene. În numele Consiliului European, la Luxemburg, în aprilie 2005, am semnat tratatul…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata