#Romania2019.eu / Meleşcanu: La reuniunea Gymnich, reprezentanţii Greciei şi ai Republicii de Nord a Macedoniei – aceeaşi abordare despre Balcanii de Vest

0 93

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri că, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), un aspect deosebit l-a constituit faptul că reprezentanţii Greciei şi ai Republicii de Nord a Macedoniei au stat la aceeaşi masă, mergând pe ideea creării unor condiţii necesare pentru ţările din Balcanii de Vest de a se asocia la Uniunea Europeană.

"Astăzi a fost un moment deosebit, în care colegii noştri care reprezentau Grecia şi Republica de Nord a Macedoniei, pentru prima oară, s-au aşezat la masă şi au venit împreună, pe aceeaşi idee, referitoare la dezvoltarea şi creşterea, crearea unor condiţii necesare şi pentru ţările din Balcanii de Vest de a se asocia la Uniunea Europeană. După semnarea acestui acord, sunt convins că va exista o invitaţie de aderare pentru Republica Macedonia de Nord, dar un al doilea lucru pe care vreau să îl subliniez este că semnarea acestui acord a dovedit că şi în condiţii foarte dificile, cu o istorie foarte complicată, atunci când există dorinţă de a găsi soluţii politice la problemele politice, atunci se pot realiza într-adevăr miracole. Cine şi-ar fi închipuit cu câţiva ani înainte, când practic era una dintre marile dezbateri la nivelul Balcanilor de Vest, că se va ajunge la o asemenea situaţie. Am felicitat cu toţii şi sperăm ca în continuare să producă un efect sinergic şi asupra altor ţări care negociază în Balcanii de Vest pe aceleaşi teme", a arătat Meleşcanu în cadrul declaraţiilor de presă susţinute la finalul reuniunii.

El a menţionat că Parteneriatul Estic este una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE, în contextul în care anul acesta se sărbătoresc zece ani de la lansarea acestuia.

"A fost o politică de mare succes a Uniunii Europene. Ea a determinat schimbări profunde în plan economic, social şi în viaţa cetăţenilor de la estul frontierei noastre,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x