#Romania2019.eu/Meleşcanu: România poate deveni un avocat puternic în Consiliul de Securitate al ONU în lupta împotriva schimbărilor climatice

112

România va deveni un avocat puternic pentru un rol mai proeminent în Consiliul de Securitate în lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat marţi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Şeful diplomaţiei române participă marţi la conferinţa internaţională cu titlul "Consolidarea rezilienţei la dezastrele naturale", organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul deţinerii de către România a mandatului de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.

"Până de curând, schimbările climatice ca atare lipseau în mare măsură din discursul public şi nu atrăgeau atenţia celor care vorbeau de chestiuni de politică atunci când se evocau interesul naţional, siguranţa naţională sau politicile naţionale. Totuşi, astăzi, schimbările climatice se dovedesc a fi reale mai mult ca niciodată şi arată că ţine de interesul nostru naţional şi de siguranţa naţională să luptăm contra lor, fie că vorbim de uragane, secete, inundaţii, incendii de pădure, creşterea nivelului mării sau evenimente extreme, vedem că acestea se întâmplă peste tot, în întreaga lume şi că ne afectează pe toţi într-un fel sau altul. Impactul social şi cel economic sunt adesea uriaşe, efectele climei au dus la strămutarea mai multor oameni decât războaiele, asta ar trebui să ne dea de gândit", a afirmat Meleşcanu.

El a spus că şi România, ca o ţară care este expusă la un mare număr de riscuri naturale, având în vedere poziţia sa geografică şi schimbările climatice, a înregistrat "o experienţă dureroasă" ceea ce le-a permis autorităţilor să înveţe o lecţie importantă.

"Schimbările climatice nu se petrec doar în insule îndepărtate şi în viitorul pe care nu îl cunoaştem astăzi. (…) Cu siguranţă că trebuie să acţionăm rapid şi să luptăm contra perturbărilor climei care produc efecte ireversibile şi catastrofale…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata