#Romania2019.eu / Meleşcanu: Suntem cu toţii interesaţi ca Tratatul INF să funcţioneze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare

0 98

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, la finalul reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), că statele membre ale UE sunt interesate ca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) să funcţioneze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare.

"Uniunea Europeană şi membrii săi nu sunt implicaţi în acest tratat. Este evident că suntem cu toţii interesaţi ca acest tratat să funcţioneze pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare. Dar aspectul cheie aici este respectarea deplină a părţilor la tratat a dispoziţiilor tratatului. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme de către Federaţia Rusă, ceea ce contravine dispoziţiilor tratatului INF. Deci, noi, ţările europene, vrem să vedem cum va evolua această situaţie şi ne dorim ca părţile la tratat să îşi respecte pe deplin angajamentele asumate", a arătat ministrul român, în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinută alături de Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.

Statele Unite ale Americii au anunţat vineri că se retrag din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză că a încălcat acest acord, informează AFP şi Reuters.

"De mâine, SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere", care "se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi respectă obligaţiile, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest document", a subliniat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat. AGERPRES/ (A – autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citiţi şi:

 

#Romania2019.eu / Meleşcanu: România va insista asupra proiectelor care să îmbunătăţească conectivitatea dintre ţările UE şi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x