Românii care cumpără băutură la PET şi sticlă vor primi bani înapoi dacă returnează recipientul

77

Începând de anul viitor, românii care cumpără băuturi la PET vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Costel Alexe, în cadrul unui eveniment de profil.

„România se află în faţa unei oportunităţi istorice. Sperăm ca până la finalul anului să avem Hotărârea de Guvern privind sistemul garanţie-depozit şi să nu mai regăsim la depozitele ecologice de deşeuri, care de fapt sunt adevărate gropi de gunoi, pe câmpuri, prin păduri sau pe plajă cantităţi imense de reciclabile, PET-uri şi sticlă”, a arătat Alexe.

Ţara noastră este singura ţară care tratează aceste deşeuri ca pe nişte gunoaie, în timp ce peste tot în Europa acestea reprezintă adevărate resurse, a adăugat el.

„Prin acest sistem garanţie-depozit-returnare, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin, fie că şi-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient, care trebuie introdus în economia circulară”, a precizat oficialul guvernamental.

Ministrul Mediului, Costel Alexe a mai spus că în maximum patru săptămâni va fi pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern care va legifera acest mecanism de garanţie-depozit.

„Plasticul trebuie să dispară din comportamentul nostru de zi cu zi. Dacă marii retaileri au reuşit să folosească pungile biodegradabile astfel încât să nu mai poluăm mediul înconjurător atât de grav, aş face un apel către autorităţile publice locale şi către mediul de afaceri să înţeleagă că şi în micile pieţe şi magazine trebuie să trecem la biodegradabile”, a completat Alexe.

În toată ţara, există aproximativ 6 milioane de tone de deşeuri, din care Bucureştiul produce aproximativ 1,1 milioane de tone. Din cantitatea totală, 50-55% sunt biodeşeuri.

„Imaginaţi-vă ce ar însemna pentru România să deviem de la groapă aceste cantităţi”, a mai spus ministrul.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata