Rusia a lansat o rachetă antisatelit în cadrul unei noi misiuni de încercare (US Space Command)

110

Rusia a lansat o rachetă antisatelit în cadrul unui nou test, conform unui anunţ făcut miercuri de reprezentanţi ai Comandamentului Forţei Spaţiale americane, transmite Live Science.

Acesta este cel de-al treilea test antisatelit desfăşurat de Rusia în cursul acestui an. În cadrul său, Rusia a lansat o rachetă antisatelit DA-ASAT, care poate distruge sateliţi mici plasaţi pe orbite joase în jurul Pământului. Atunci când un satelit este lovit de o rachetă DA-ASAT, câmpul de fragmente rămase după dezintegrarea celor două obiecte reprezintă un pericol şi pentru ceilalţi sateliţi de pe orbită, „poluând irevocabil domeniul spaţial”, conform unui comunicat al U.S. Space Command (USSC).

„Rusia susţine în mod public că lucrează pentru a preîntâmpina transformarea spaţiului extraterestru într-un câmp de bătălie, însă în acelaşi timp Moscova continuă cursa înarmărilor în spaţiu prin dezvoltarea şi plantarea de capacităţi orbitale şi terestre menite să exploateze dependenţa SUA de sistemele spaţiale”, a declarat comandantul USSC, generalul James Dickinson. „Testarea repetată a acestor sisteme de către Rusia demonstrează că ameninţările la adresa sistemelor spaţiale americane şi aliate proliferează rapid”, a adăugat el.

În contextul spaţial, Rusia a testat până în prezent două tipuri diferite de arme spaţiale: rachetele DA-ASAT, ce sunt lansate de la sol, precum şi un sistem spaţial denumit „co-orbital ASAT”, conform USSC. Testul antisatelit anterior desfăşurat de Rusia la data de 15 iulie face parte din a doua categorie de arme antisatelit. În cadrul acestui test, satelitul rusesc Cosmos 2543 „a plasat un obiect nou pe orbită” şi „a desfăşurat un test non-destructiv” al unei arme antisatelit, conform oficialilor din cadrul USSC.

Iar, ultima dată când Rusia a lansat o rachetă DA-ASAT a fost la 15 aprilie – la aproximativ 2 luni după ce U.S. Space Force a început să monitorizeze doi sateliţi ruseşti care urmăreau pe orbită un satelit de spionaj american (acţiune pe care comandantul Space Force, Gen. John „Jay” Raymond a descris-o drept „neobişnuită şi deranjantă”). Unul dintre aceşti sateliţi ruseşti era Cosmos 2543, acelaşi satelit folosit în cadrul testului din 15 iulie.

„Rusia a transformat spaţiul într-un câmp de bătălie prin testarea unor arme spaţiale şi terestre pentru distrugerea unor sateliţi. Acest lucru este în dezacord cu poziţia publică a Moscovei care susţine că Rusia doreşte să prevină conflictele în spaţiu. Spaţiul este de importanţă majoră pentru toate naţiunile. Este în interesul tuturor să creăm condiţiile unui spaţiu orbital sigur, stabil şi sustenabil din punct de vedere operaţional”, a mai arătat generalul James Dickinson.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata