Rusia: Acordarea avioanelor de luptă F-16 Ucrainei un „risc colosal”

De Jurnalul Național Actuale Externe 124 citiri
2 min citire
Țările occidentale „încă aderă la scenariul de escaladare” care riscă să extindă războiul din Ucraina în Europa, spune ministrul adjunct de externe.

Țările occidentale vor avea „riscuri colosale” dacă vor furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, a spus un oficial rus.

Viceministrul rus de externe Alexander Grushko a răspuns sâmbătă la o întrebare despre implicațiile furnizării avioanelor, pe care Ucraina le-a cerut țărilor NATO, a informat agenția de presă TASS.

Ucraina nu și-a câștigat încă angajamentele de a livra avioanele, dar președintele american Joe Biden le-a declarat vineri liderilor G7 că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliat pentru piloții ucraineni pe avioanele F-16, au declarat oficiali americani înalți.

„Vedem că țările occidentale încă aderă la scenariul de escaladare. Aceasta implică riscuri colosale pentru ei înșiși”, a spus Grushko, citat.

„În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre și avem toate mijloacele necesare pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus.”

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut de luni de zile furnizarea de avioane de luptă avansate pentru a sprijini apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.

Dar liderul ucrainean s-a confruntat până acum cu respingerea din partea aliaților săi occidentali, care se temeau că furnizarea Ucrainei cu arme ofensive avansate ar putea fi întâmpinată cu o escaladare de către președintele rus Vladimir Putin și cu extinderea războiului în Europa.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: , ,