Rusia ar putea livra 100 milioane de doze de vaccin pentru UE, în trimestrul al doilea

Foto: ro.sputnik.md
0 398

Rusia ar putea să furnizeze Uniunii Europene 100 milioane de doze ale vaccinului său Sputnik V împotriva coronavirusului în al doilea trimestru al anului 2021, o cantitate suficientă pentru a vaccina 50 de milioane de persoane, a anunţat vineri Fondul rus de investiţii directe (RDIF), citat de Reuters şi TASS.

În contextul politico- sanitar, furnizarea vaccinului Sputnik V în UE, ar putea începe dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) autorizează vaccinul rusesc în spaţiul blocului comunitar şi numai după finalizarea vaccinării majorităţii populaţiei Federaţiei Ruse, precizează RDIF.

Actual vaccinul Sputnik V a fost înregistrat în 15 ţări, iar Moscova a trimis deja la EMA documente pentru a fi examinate în vederea autorizării, a indicat şeful RDIF, Kirill Dmitriev, într-o postare pe Twitter.

Din punct de vedere al timpului, oficialul rus, declarase anterior că prima etapă de obţinere a permisiunii de utilizare a vaccinului Sputnik V în Uniunea Europeană este prevăzută pentru sfârşitul lunii ianuarie, constând într-o aşa-numită consultare ştiinţifică.

Astfel, RDIF a depus la EMA o cerere pentru o autorizaţie de utilizare de urgenţă (EUA, emergency use authorization) a vaccinului Sputnik V la 22 decembrie anul trecut.

În prezent, Ungaria a anunţat că va achiziţiona două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V, fiind prima ţară din UE care cumpără vaccinuri anti-COVID-19 în afara schemei gestionate de Comisia Europeană.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata