Să implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului

37

Depăşirile normelor de poluare există, sunt din ce în ce mai mari de la an la an şi toate administraţiile publice din România trebuie să implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului, a declarat, luni, ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Am venit azi într-o vizită de lucru în teren în urma informaţiilor alarmante apărute în presă. La nivel european folosim cu toţii aceeaşi metodă prin care stabilim dacă sunt depăşiri mai mari de 50 micrograme pe metru cub. Ceea ce aţi prezentat dumneavoastră, mass-media, este o situaţie la secvenţă într-un minut unde sunt depăşiri de peste 700 de ori. Este cu totul altă metodă faţă de cea folosită la nivel european… Aceste depăşiri alarmante există. Sunt din ce în ce mai mari de la an la an. Trebuie să înţeleagă toate administraţiile publice din România că trebuie să îşi implementeze planurile de măsuri privind îmbunătăţirea calităţii aerului. În situaţia Bucureştiului, care este în procedura de contencios privind relaţia cu Comisia şi nu mai putem face absolut nimic decât să aşteptăm sentinţa, în momentul de faţă mai niciuna dintre măsurile incluse în plan nu a fost implementată. Dacă am fi avut aceste măsuri implementate am fi avut ţinte mult mai mici decât aceste depăşiri”, a spus Alexe.

El a subliniat că în 2013 la Staţia de monitorizare a calităţii aerului de la Cercul Militar Naţional au fost înregistrate 24 de zile cu depăşiri ale normelor de poluare, iar în 2018 au fost 70.

„Din păcate, vreau să subliniez că de la an la an sunt mai mari depăşirile decât ar trebui. Această staţie în decursul săptămânii viitoare sau peste două săptămâni când vom reuşi să punem toate datele cap la cap şi vom ieşi cu statistica sunt şanse foarte mari ca depăşirile din 2019 să fie mai mari decât cele din 2018. De cele mai multe ori se arată cu degetul spre Ministerul Mediului ca fiind cel care ar trebui să rezolve problematica poluării în România. Nu e mai fals de atât. Fals. Nu. Ministerul Mediului este cel care poate controla poluarea într-o Capitală. Ministerul Mediului prin planurile privind calitatea şi managementul calităţii aerului nu face altceva decât să aprobe nişte măsuri, să informeze UAT-urile, primăriile despre aceste depăşiri, pentru ca ele să ia măsuri”, a explicat Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a efectuat luni după-amiaza o vizită în teren, la Staţia de monitorizare a calităţii aerului de la Cercul Militar Naţional, ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public referitoare la calitatea aerului din Bucureşti.

Sursa: News24.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata