Salariații care lucrează în weekend ar putea cere doar bani, renunțând la o zi de repaus săptămânal

0

Salariații ar putea primi, dacă sunt de acord, doar compensații financiare pentru zilele de repaus săptămânal în care lucrează, acestea din urmă fiind, de obicei, zilele de weekend. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de act normativ ajuns recent la Senat. Concret, salariații care muncesc în zilele de weekend ar putea opta să primească doar o remunerație bănească pentru munca depusă, renunțând astfel la o zi de repaus săptămânal. În prezent, munca în timpul weekendului implică acordarea repausului săptămânal în alte zile ale săptămânii.

Este vorba despre un proiect de lege înregistrat recent pentru dezbatere la Senat și care prevede completarea unui articol din Codul muncii. Pentru a se aplica, propunerea legislativă trebuie adoptată de Parlament și promulgată de președintele țării.

În esență, propunerea legislativă prevede o completare care le va permite salariaților care lucrează în zilele de repaus săptămânal (care, în general, sunt zilele de sâmbătă și duminică) să opteze doar pentru compensații financiare, renunțând astfel la o zi de repaus săptămânal. Astfel, salariații nu vor putea fi obligați să desfășoare mai mult de opt ore de muncă în weekend, astfel încât să aibă un repaus săptămânal de minimum 24 de ore.

Mai exact, textul proiectului prevede că, „cu acordul salariatului, munca prestată într-o zi de repaus săptămânal se poate compensa și doar financiar, dar durata ei nu poate depăși opt ore, astfel încât repausul săptămânal să fie de minimum 24 de ore.”

Angajații care prestează muncă suplimentară în zilele de weekend vor putea primi, numai dacă sunt de acord, doar compensații financiare pentru munca prestată, renunțând la o zi de repaus săptămânal. Practic, asta ar însemna apariția săptămânii de lucru de șase zile.

În prezent, Codul muncii prevede că repausul săptămânal se poate acorda în orice zi a săptămânii în cazul în care repausul din weekend ar afecta interesul public sau desfășurarea normală a activității. De obicei, repausul săptămânal de 48 de ore se acordă în weekend. Totodată, salariații care sunt în situația de a lucra în weekend din cauza specificului activității pe care o desfășoară trebuie să primească de la angajator un spor la salariu.

„Este, de altfel, o soluție logică, o astfel de interpretare fiind nu numai în interesul angajatorului, ci și al salariaților. În practică, poziția oficială a multor ITM-uri (inspectorate teritoriale de muncă – n. red.) este frecvent contrazisă de preferințele individuale ale salariaților care optează pentru suplimentarea veniturilor prin prestarea de muncă suplimentară”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, prin această completare prevăzută de proiectul legislativ, angajatorul va putea oferi doar o remunerație pentru zilele de weekend lucrate, atâta vreme cât salariatul este de acord cu acest lucru.

sursa avocatnet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata