Salariații vor putea primi un nou tip de ajutor financiar netaxabil de la angajator

0 238

Salariații vor putea primi de la angajator ajutoare pentru adopție, pentru care nu se vor plăti taxe la stat, conform unui proiect de ordonanță inițiat recent de Ministerul Finanțelor.

Noul tip de ajutor financiar netaxabil va fi introdus printr-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal. Ca să se aplice, acesta trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial.

Concret, ajutoarele pentru adopție vor putea fi acordate salariaților fără a se plăti la stat pentru ele impozit pe venit și contribuții sociale.

Ajutoarele pentru adopție vor apărea pe o listă pe care mai sunt incluse în prezent ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru boli grave și incurabile, ajutoarele pentru naștere sau cadourile în bani ori în natură.

În afară de această modificare, Guvernul va impune o limită la banii de vacanță pe care-i pot acorda angajatorii fără a fi taxați.

În fine, mai trebuie precizat că, în prezent, persoanele care intră în concediul de acomodare pentru a adopta copii sunt asigurate din oficiu în sistemul sanitar autohton și primesc de la stat o indemnizație lunară.

Salariații care primesc bani de la angajator pentru a se duce în vacanță sau la tratament vor datora pentru aceste venituri inclusiv impozit și contribuții sociale, dacă suma depășește valoarea salariului mediu brut din anul respectiv. În prezent, nu există o asemenea plafonare.

Practic, Guvernul va limita banii pe care-i pot primi salariații de la angajator pentru serviciile turistice sau pentru cele de tratament, inclusiv transportul, pentru ei și pentru familiile lor, atunci când pleacă în concediul de odihnă. Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului fiscal.

Astfel, limitarea se va face la valoarea câștigului salarial mediu în vigoare. Dacă banii de vacanță acordați de angajator vor depăși această sumă, salariații vor datora la stat impozit pe venit și contribuții sociale. De exemplu, câștigul salarial mediu brut este, în 2019, de 5.163 de lei.

Banii de vacanță pot fi acordați salariaților acolo unde aceștia sunt prevăzuți în contractul individual de muncă. În momentul de față, nu există o limită la aceste sume pe care le pot acorda firmele.

Deși taxele salariale, adică impozitul pe venit și contribuțiile sociale (pentru pensii și sănătate), sunt datorate de salariați, acestea sunt plătite efectiv de angajator.

Salariaţii care vor să adopte copii pot să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an, aşa cum prevede un act normativ care a intrat în vigoare astăzi. Angajatorii sunt obligaţi să-l acorde la cererea persoanelor îndreptăţite, iar acestea primesc lunar şi o indemnizaţie.

Salariaţii pot să beneficieze de un concediu de acomodare atunci când solicită adoptarea unui copil, conform Legii nr. 57/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, precum şi a altor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 283 din 14 aprilie şi a intrat în vigoare astăzi.

Actul normativ prevede că noul concediu are o durată de cel mult un an de zile şi include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei. În acest timp, salariatul îndreptăţit (adoptatorul sau oricare dintre cei doi soţi ai familiei adoptatoare) primeşte şi o indemnizaţie lunară. Concediul de acomodare şi indemnizaţia sunt acordate la cererea persoanei îndreptăţite, iar aceste drepturi sunt stabilite şi acordate din ziua următoare celei în care este pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei.

“Pe perioada concediului (…), persoana îndreptăţită beneficiază de plata contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul contribuţiei se calculează prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizaţiei acordate. Fondurile necesare plăţii indemnizaţiei (…), a contribuţiei (…), cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice”, scrie în Legea nr. 57/2016.

Totodată, pentru drepturile persoanelor aflate în concediu de acomodare nu se datorează impozit şi contribuţii sociale obligatorii, exceptând contribuţia la sănătate, ce este plătită de autorităţi. Iar perioada respectivă este asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

sursa avocatnet.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x