Salariul minim nu va fi majorat pentru salariații cu 15 ani vechime. Explicațiile noului ministru al Muncii, Marius Budăi

Salariul minim nu va fi majorat pentru salariații cu 15 ani vechime, așa cum anunțase Guvernul inițial, pentru că există riscul ”de a afecta exerciţiul financiar.”. Explicația a fost oferită de actualul ministru al muncii, Marius Budăi, care nu a reușit totuși să arate care va fi impactul majorărilor pentru celelalte categorii de salariați asupra bugetului de stat.

Eliminarea majorării la 2.350 de lei a salariului minim brut pentru persoanele cu 15 ani vechime în muncă a venit în urma discuţiilor purtate între minister, sindicate şi patronate, existând riscul de a afecta exerciţiul financiar, a spus Budăi. În prezent, salariul minim brut este de 1.900 de lei și va fi majorat doar pentru angajații cu studii superioare care au vechime de cel puțin un an, potrivit studiilor.

„După cum bine ştiţi, aceste măsuri se iau în discuţie şi cu patronatele şi cu sindicatele. De la 1 ianuarie, vor beneficia de 2.080 de lei pentru cei cu studii medii, iar pentru cei cu studii superioare doar cei care au un an vechime în studii superioare. Nu am dat un pas înapoi, atunci când iei o măsură discuţi cu ambele părţi, iar patronatele au spus că această măsură e posibil pe termen scurt să afecteze exerciţiul financiar, iar atunci am ajuns la această concluzie”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Mediafax.

Marius Budăi, care a înlocuit-o pe Lia Olguța Vasilescu, nu a putut preciza care este impactul bugetar după majorarea salariului minim.

„Nu am datele în faţă şi nu pot să fac aproximări. Impactul bugetar va fi calculat doar cu plus pentru bugetul de stat, pentru că noi vom colecta. Măsura a fost luată doar în discuţie şi cu sindicatele şi cu patronatele, se ştia măsura de…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata