Sărăcia împinge la sacrificii

De Jurnalul Național Actuale Bani Economie 154 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Românii sunt nevoiți să facă economie la curentul electric, după ce prețurile au crescut cu 400% într-un an de zile. Noul comportament de austeritate este adus în atenție de rapoartele oficiale. 

Astfel că, în primele nouă luni ale acestui an, consumul național de energie electrică a scăzut cu 5,7%. În rândul populației țării, economiile sunt de 8,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Industria a consumat mai puţin cu 4,9%. Pe de altă parte, cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp, producţia naţională a fost mai mică cu 6,6%.

Cel mai mult a scăzut producţia în hidrocentrale, cu circa 25%, urmată de cea în termocentralele clasice, cu 1,1%. Creşteri au înregistrat centralele fotovoltaice – 3,7% şi eoliene – 18,1%, transmite agenția Agerpres, în baza raportului INS.

În plus, importurile au fost mai mari cu 14,2%, până la 6,4 TWh, în timp ce exporturile au crescut cu 9,1%, până la 5,1 TWh. Așadar, România a rămas importator net de energie.

Sărăcirea românilor continuă la foc automat

În același timp, sărăcirea românilor continuă într-un ritm accelerat. Perspectivele inflaționiste nu sunt deloc fericite, luminița de la capătul tunelului este extrem de departe, pentru mulți dintre români, spune Adrian Negrescu.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a mai spus consultantul economic, pentru România TV.

Cel mai puternic resimt inflația explozivă persoanele vârstnice, care depind numai de pensie, deci de stat și eventual, de ajutoarele pe care le primesc din partea familiei.

„Inflația percepută de pensionari e 35-40%. Alimentele s-au scumpit enorm, cu aproximativ 30%, medicamentele cu 60-80% (…)”, a spus în încheiere managerul Frames.