Se doreşte construirea unei pieţe publice pentru sectorul ecologic

0

În cadrul unei întâlniri de lucru, subsecretarul de stat Avram Fiţiu, a declarat, că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) doreşte construirea unei pieţe publice pentru sectorul ecologic. Se crează prenisele, în această perioadă, prin care această piaţă va fi configurată

Avram Fiţiu a condus întâlnirea desfăşurată la sediul MADR cu Organismele de Inspecţie şi Certificare (OIC) din agricultura ecologică. La întâlnire au participat directori şi experţi din cadrul direcţiilor tehnice de specialitate ale MADR, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Analiza problemelor identificate în sistemul de agricultură ecologică în ceea ce priveşte înregistrarea, inspecţia şi certificarea operatorilor din flora spontană,  a vizat această dezbatere, in cadrul căreia s-au dăsit soluţii pentru îmbunătăţirea şi evaluarea stadiului sistemului informatic intregrat pentru agricultură ecologică.

Astfel, reprezentantul MADR a subliniat, în cadrul discuţiilor,  în contextul celor două strategii ale Uniunii Europene “De la fermă la consumator şi cea privind biodiversitatea”, se doreşte ca până în 2030, 25% din terenurile agricole din Europa să devină terenuri agricole ecologice. Din acest punct de vedere, va fi  necesară regândirea agriculturii ecologice şi eficientizarea mecanismelor de control la nivelul operatorilor colectori.

În timpul intânlirilor de lucru, conducerea MADR a evidenţiat necesitatea atragerii unui număr cât mai mare de operatori din flora spontană spre agricultura ecologică şi a exprimat cerinţa de a produce valoare adăugată în domeniul agriculturii de acest fel, un sector ce va beneficia de o atenţie sporită în noile politici agricole ale Uniunii Europene.

Subsecretarul de stat Fiţiu a reliefat că se doreşte îmbunătăţirea legislaţiei în vigoare în vederea simplificării activităţii operatorilor din sistem şi atribuirea unui nivel crescut de responsabilitate OIC-urilor printr-un sistem de control mult mai riguros.

Referitor la realizarea unui sistem informatic integrat dedicat sectorului de agricultură ecologică, conducerea MADR a subliniat că această cerinţă are la bază necesitatea ca, în contextul construirii noului Program Naţional Strategic, sectorul de agricultură ecologică să fie mai bine gestionat. Acast lucru este posibil, cu ajutorul unui sistem informatic practic şi eficient, care să faciliteze activitatea operatorilor, cât şi a experţior MADR care administrează această activitate.

Si reprezentanţii OIC-urilor au avut ocazia de a discuta direct cu exponenţii dezvoltatorului softului, cărora le-au prezentat aspectele care necesită a fi completate şi îmbunătăţite.

Subsecretarul de stat Fiţiu şi-a exprimat speranţa ca dialogul să fie unul constructiv şi fructuos în perspectiva proiectării unor politici publice viabile în acest domeniu al agriculturii ecologice in viitor.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata