Şeful diplomaţiei poloneze afirmă că ar putea fi necesare mai multe summituri pentru adoptarea bugetului UE

39

Ministrul de externe polonez Zbigniew Rau a precizat că, pe de-o parte Polonia şi Ungaria ar putea ajunge la un compromis, iar pe de cealaltă parte, ar putea fi necesar încă un Consiliu European pentru a conveni un alt acord asupra bugetului Uniunii Europene, care să limiteze regula propusă privind mecanismul de condiţionare a acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, citat de Reuters.

”Dacă nu putem ajunge la un acord în următoarele două zile, atunci va trebui să aibă loc un alt Consiliu European în acest an sau negocierile vor fi mutate sub noi circumstanţe în mandatul preşedinţiei portugheze” (a Consiliului UE), a declarat Rau la postul public de radio polonez.

În contextul politic, comentariile sale survin după ce premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi liderul Partidului Lege şi Justiţie (aflat la guvernare), Jaroslaw Kaczynski, s-au întâlnit marţi la Varşovia cu premierul ungar Viktor Orban.

În acest sens, Varşovia şi Budapesta au exprimat veto faţă de bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde euro, precum şi faţă de Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 750 miliarde euro, din cauza unei clauze din bugetul multianual care condiţionează accesul la fonduri de respectarea statului de drept.

Însă, pentru a depăşii impasul actual, Comisia Europeană a început să caute soluţii alternative care ar exclude cele două ţări din planul de relansare, prin intermediul unui acord interguvernamental sau prin procedura ”cooperării consolidate”.

Astfel, aceasta fiind prevăzută de Tratatul privind funcţionarea UE, ”cooperarea consolidată” permite unui număr de cel puţin o treime dintre statele membre (ceea ce în prezent înseamnă nouă din cele 27 de ţări membre) să acţioneze în mod concertat într-un domeniu care nu este de competenţă comunitară.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata