Semjén Zsolt: Cred că românii şi maghiarii sunt creaţi ca să conlucreze, mâna noastră e întinsă

0

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a declarat, vineri, la Oradea, cu ocazia festivităţilor organizate de UDMR la Ziua Maghiarilor de pretutindeni, că maghiarii şi românii pot să conlucreze împreună.

"15 Martie este sărbătoarea independenţei şi a existenţei maghiarilor de pretutindeni. Existenţa maghiarilor înseamnă că avem dreptul la drepturi care să ne ajute să ne menţinem identitatea. Maghiarii nu au cerut vreodată un altfel de lucru care să nu existe în Uniunea Europeană. Dacă se acceptă că unele drepturi sunt permise în Uniunea Europeană, dar nu şi maghiarilor, atunci s-ar accepta faptul că maghiarii sunt cetăţeni europeni de rangul doi în UE şi nu au aceleaşi drepturi ca şi celelalte popoare. Dar neacceptând acest lucru, tot ce este posibil în Uniunea Europeană este posibil şi pentru naţiunea maghiară. Şi este logic că dacă aceste drepturi pentru maghiari devin realitate, asta nu înseamnă că va fi mai puţin pentru români. Cred că românii şi maghiarii sunt creaţi ca să conlucreze împreună, iar acum la aceste alegeri europene, întrebarea este dacă ne putem păstra această gândire creştină şi direcţie europeană. Maghiarii şi românii trebuie să conlucreze. Mâna noastră este întinsă. Şi această conlucrare nu depinde de bunăvoinţa părţii maghiare. Dacă Ungaria a reuşit nu de mult să se înţeleagă foarte bine şi cu Serbia şi cu Slovacia, atunci credem că nu numai de noi depinde ca să fie o situaţie similară, de perfectă conclucrare şi cu partea română", a declarat presei Semjén Zsolt.

Ceremoniile dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni au început vineri, înainte de masă, cu depuneri de coroane la monumentul din Episcopia Bihor, la Biserica Reformată din Rogerius şi în Cimitirul Municipal din Oradea, la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski, precum şi la bustul lui Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close