Şerban Nicolae: Cred că România îşi poate permite să-şi ţină rezerva de aur în propriul teritoriu

0 107

Senatorul Şerban Nicolae, iniţiatorul unei propuneri legislative privind repatrierea rezervelor de aur ale BNR, consideră că România îşi poate permite, în prezent, "să-şi ţină rezerva de aur în propriul teritoriu", pentru că are o creştere economică sustenabilă şi o inflaţie ţinută sub control.

"E o idee mai veche a mea avansată din 2015 (…) când se înregistra deja o creştere economică sustenabilă, continuă, coerentă şi relativ stabilă, cu o inflaţie ţinută sub control, cu o monedă naţională predictibilă şi cu un curs raportat la principalele monede euro şi dolar stabil şi atunci m-am gândit că România nu mai este în situaţia de la sfârşitul anilor 90, când eram tot timpul cu ochii pe opiniile FMI şi ale BM, ratingurile date de agenţiile internaţionale, astfel încât a apărut acestă idee a repatrierii rezervei de aur constituite de BNR. Ştiam că rezerva sa este de peste 100 de tone de aur, că o parte este deja în ţară şi practic nu mai suntem în situaţia în care să ţinem rezerva de aur în străinătate", a afirmat joi la Parlament, Şerban Nicolae.

El a explicat că, după guvernarea Cioloş, despre care spune că nu a avut încredere, a aşteptat să vadă dacă "argumentele invocate în primă instanţă rămân valabile".

"Anul 2017 şi anul 2018 au confirmat acest lucru şi anume faptul că economia românească este în continuare în creştere, că există o stabilitate economică la nivel macro şi că economia românească ar putea să ofere asemenea garanţii de siguranţă", a adăugat Şerban Nicolae.

Senatorul a subliniat că a propus prin proiect ca repatrierea rezervei să fie integrală.

"Eu cred că suntem în situaţia în care România îşi poate permite să-şi ţină rezerva de aur în propriul teritoriu, în condiţii de siguranţă, să nu mai plătească chirie pentru aşa ceva şi Banca Naţională a României să poată sa utilizeze această rezervă atunci când…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata