Societe Generale vinde divizia de administrare a activelor Lyxor pentru 825 milioane de euro

96

Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat miercuri, că a intrat în negocieri exclusive cu managerul de active Amundi SA pentru a-i vinde cea mai mare parte din divizia sa de administrare a activelor Lyxor, în cadrul unei tranzacţii de 825 milioane de euro în numerar, care face parte din eforturile băncii franceze de a-şi majora profiturile, transmite Reuters.

În contextul ETF, la finele lunii februarie, Lyxor avea sub administrare active în valoare de aproximativ 82,3 miliarde de euro, ceea ce o plasează pe locul al treilea în Europa în topul celor mai mari furnizori de ETF (-Fonduri tranzacţionate la bursă, n.r.).

„Acest proiect de vânzare acoperă activităţile de management active şi pasive ale Lyxor pentru clienţii instituţionali din Franţa şi de peste hotare”, a informat miercuri Societe Generale într-un comunicat de presă, adăugând însă că va păstra unele dintre unităţile Lyxor. „Această tranzacţie, care ar urma să se finalizeze cel mai târziu în luna februarie 2022, se va derula la un preţ de 825 milioane de euro şi va avea un impact pozitiv de aproximativ 18 puncte de bază asupra indicatorului CET1 atunci când se va finaliza”, a adăugat banca franceză.

Din punct de vedere al preluărilor bancare, pentru Amundi, companie printre acţionarii căreia se numără şi banca franceză Credit Agricole SA, preluarea Lyxor îi va permite să devină lider în Europa în domeniul ETF. La finele lunii decembrie, Amundi avea sub administrare active în valoare de aproximativ 1.700 miliarde de euro. Amundi are deja un parteneriat cu Societe Generale, care distribuie produsele de investiţii ale Amundi prin reţeaua sa de oficii bancare.

Prin acţiunile sale, Federic Oudea, directorul general de la Societe Generale, încearcă să majoreze rezervele de capital şi să îmbunătăţească profitabilitatea băncii iar vânzarea diviziei Lyxor îi va permite să returneze capital acţionarilor.

Astfel, în luna august 2020, Societe Generale a demarat o vastă reorganizare a conducerii generale şi a avertizat că ar putea vinde sau închide linii de business care nu au ajuns încă la o masă critică sau nu generează sinergii.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are în prezent 149.000 de angajaţi, în 67 de ţări şi peste 31 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD – Groupe Societe Generale operează o reţea de 625 de unităţi.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner