Sonda chineză, lansată spre Marte, a trimis o fotografie ce prezintă Pământul şi Luna

Deşi a fost lansată pe 23 iulie, prima sondă spaţială chineză, se află în prezent în drum spre „Planeta Roşie”, a trimis deja, marţi, specialiştilor de pe Terra o fotografie ce prezintă Pământul şi Luna, a anunţat Agenţia spaţială chineză, citată de AFP.

Imaginea, care arată cele două corpuri cereşti având forme de semilună,  par pierdute în imensitatea spaţiului, a fost realizată de la o distanţă de 1,2 milioane de kilometri în raport cu Terra, la doar trei zile după lansarea misiunii Tianwen-1.

Sonda, care va explora planeta Marte,  a fost lansată joi de la centrul spaţial Wenchang de pe insula tropicală Hainan din sudul Chinei.

Această sondă, ar trebui să se plaseze pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Mai întâi, sonda chineză va trebui să parcurgă însă, timp de şapte luni traseul îndelungat dintre Terra şi Marte: o distanţă de aproximativ 55 de milioane de kilometri, comparativ, de aproximativ 1.400 de ori mai mare decât lungimea Ecuatorului terestru.

Astfel, rivalizând cu administraţia de la Washington, autorităţile de la Beijing speră să obţină din această primă tentativă spaţială independentă aproape tot ceea ce Statele Unite au realizat prin intermediul mai multor misiuni marţiene începând din anii 1960. Astfel, misiunea sondei este: să plaseze o sondă pe orbită, să asolizeze un modul spaţial şi să activeze un robot teleghidat care să analizeze structura şi compoziţia scoarţei planetei Marte.

Aşadar, după ce a reuşit să activeze şi să deplaseze doi roboţi de talie mică pe Lună – „Iepurele de Jad 1” şi „Iepurele de Jad 2” -, care au ajuns pe suprafaţa satelitului natural al Pământului în 2013, respectiv în 2019, China are deja experienţă în acest domeniu de activitate spaţială.

În urma a diferitelor măsurători, distanţa Terra-Marte este de 140 de ori mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună.

Iar, agenţia spaţială chineze, precizează că sonda Tianwen-1 „beneficiază pentru moment de condiţii de zbor bune (…) şi funcţionează normal”.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata