Sonda Hayabusa-2 își începe călătoria spre Terra

0 115

 Sonda spaţială japoneză Hayabusa-2, care a avut ca scop colectarea de mostre de pe asteroidul Ryugu – aflat la aproximativ 300 de milioane de kilometri distanță de Terra -, o misiune fără precedent, își va începe miercuri călătoria spre Pământ, unde va ajunge la sfârșitul anului 2020.

Hayabusa-2 a reușit să colecteze mostre de pe asteroidul Ryugu, în căutarea de indicii despre originea formelor de viață de pe Pământ, precum și despre Sistemul nostru Solar, potrivit Mail Online.

Ministrul japonez al Științei și Educației, Koichi Hagiuda, a declarat într-o conferință de presă că sonda va porni înapoi spre Pământ miercuri, părăsind orbita asteroidului Ryugu.

La sfârșitul anului 2020, sonda ar trebui să ajungă înapoi pe Terra și să lase mostrele colectate undeva în deșertul australian, potrivit agențiilor spațiale japoneză și australiană.

În februarie, Hayabusa-2 a atins pentru scurt timp suprafața asteroidului Ryugu (palatul dragonului, în japoneză), a lansat un proiectil ce a provocat un nor de praf, din care a colectat mostre, și apoi s-a întors la poziția inițială de pe o orbită a acestuia. Proiectilul a fost primul dintre cele trei programate să fie lansate în timpul acestei misiuni.

În aprilie, Hayabusa-2 a lansat, de la o distanță de numai 500 de metri, un alt dispozitiv exploziv la suprafața asteroidului, pentru a genera un crater, din care ulterior să se colecteze mostre. Misiunea a fost considerată cea mai riscantă până la momentul respectiv. În iulie, sonda a fost plasată în acel crater, de unde a colectat mostre.

Se crede că asteroidul conține cantități relativ mari de materie organică și apă vechi de aproximativ 4,6 miliarde de ani, de la începuturile sistemului nostru solar. Aceste mostre ar putea oferi răspunsuri la întrebări fundamentale privind Universul, inclusiv dacă elemente extraterestre au ajutat la apariția vieții pe Pământ.

Sonda spaţială Hayabusa-2, lansată de Agenția spațială japoneză în decembrie 2014, trebuia să se plaseze pe Ryugu (denumit inițial 1999 JU3), un asteroid primitiv cu o formă aproape sferică şi un diametru de mai puţin de 1 kilometru, anul trecut. Specialiștii au amânat întâlnirea dintre cele două pentru că suprafața asteroidului era mai denivelată decât se așteptau.

Sonda Hayabusa-2, de mărimea unui frigider mai mare și care a costat 270 de milioane de dolari, a monitorizat suprafața asteroidului cu ajutorul unei camere video și al unui sistem de senzori foarte performant.

Sursa: News24.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata