Ştafeta flăcării olimpice a JO de iarnă din 2022, a debutat la Beijing

De Jurnalul Național Călătorii Cultură Externe Sport 180 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Ştafeta flăcării olimpice pentru JO de iarnă de la Beijing, care vor avea loc în perioada 4-20 februarie, a debutat miercuri în capitala chineză. Beijingul se pregăteşte pentru startul marelui eveniment sportiv, în ciuda unui boicot diplomatic al mai multor ţări şi a preocupărilor legate de pandemia de coronavirus.

Astfel, aproximativ 1.000 de persoane urmează să poarte torţa olimpică prin diferite locuri care vor găzdui întrecerile, la Beijing şi în oraşul vecin Zhangjiakou, înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri seara pe Stadionul Olimpic, celebrul „Cuib de pasăre”.

Concret, primele schimburi ale ştafetei au fost asigurate de Luo Zhihuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-o disciplină hibernală, de astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian, conform cotidianului Beijing Daily, citat de AFP.

De altfel, parcursul flăcării până în China a început în luna octombrie, la situl antic grec de la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care acuzau gazda JO 2022 de încălcări ale drepturilor omului.

În acest sens, mai multe ţări occidentale, printre care SUA, Australia, Marea Britanie şi Canada, au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, pentru a denunţa bilanţul Chinei în materie de drepturi ale omului, în special modul în care tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi represiunea opozanţilor din Hong Kong.

Numărul spectatorilor care pot asista la ştafeta torţei olimpice va fi limitat

În această perioadă pandemică, China, singura mare economie mondială care a urmat o strategie „Zero Covid”, nu şi-a asumat niciun risc în organizarea Jocurilor Olimpice. Evenimentul se va derula într-o bulă sanitară închisă, fără contact între participanţi şi public, pentru a preveni răspândirea virusului în rândul populaţiei, relatează Agerpres.

Numărul spectatorilor care pot asista la ştafeta torţei olimpice va fi limitat, în condiţiile în care China încurajează cetăţenii să urmărească evenimentul online.

În contexul psiho-social, un oficial al Comitetului de organizare Beijing-2022, Cai Qi, şi-a exprimat speranţa că Jocurile vor contribui la „risipirea tristeţii” generate de pandemie.

Iar, ştafeta flăcării olimpice va trece şi pe la Palatul de Vară din Beijing şi va ajunge la Marele Zid.