Stanciu și Tănăsescu: Obligativitatea constituirii completelor specializate nu afecta ÎCCJ

170

Judecătorii CCR Livia Stanciu și Simina Tănăsescu arată, într-o opinie separată la decizia CCR privind conflictul dintre Parlament și ÎCCJ, că Înalta Curte nu era afectată de reglementarea privind constituirea completurilor specializate de doi judecători, deoarece deja judeca în completuri de trei.

„Practic, prin Legea nr.161/2003, articolul 29 alin.(l) din Legea nr.78/2000 a fost modificat, în sensul stabilirii obligativității constituirii completurilor specializate la judecătorii, tribunale și curți de apel din doi judecători. Conform expunerii de motive a legii, rațiunea unei asemenea modificări a fost, printre altele, aceea ca, măcar la cauzele având ca obiect infracțiuni de corupție, completul să fie alcătuit nu doar dintr-un singur judecător, ci din doi judecători, ca o garanție de incoruptibilitate. Sub acest aspect, Înalta Curte de Casație și Justiție nu putea fi avută în vedere, întrucât aceasta judeca în completuri de trei judecători, prin urmare, nu exista nevoia unei garanții de incoruptibilitate. Pe de altă parte, nici Legea nr.161/2003 (s.n. la fel ca și Legea nr.92/1992) nu putea avea ca destinatar al reglementării instanța supremă, întrucât, și la acea dată, Curtea Supremă de Justiție funcționa tot în baza legii proprii de organizare și funcționare, respectiv în baza Legii nr.56/1993, lege care a fost în vigoare de la 13 iulie 1993 până la 31 decembrie 2004”, arată opinia separată a judecătorilor CCR Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, publicată în motivarea deciziei CCR privind conflictul dintre Parlament și Înalta Curte pe completurile specializate.

În dezacord cu soluția pronunțată cu majoritate de voturi de Curtea Constituțională, Stanciu și Tănăsescu consideră că instanța de contencios constituțional ar fi trebuit să constate inadmisibilitatea sesizării, deoarece „nu sunt întrunite elementele constitutive, respectiv criteriile definitorii ale unui conflict…

Citeste continuarea pe News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner