Statele din Europa de Est vor să emită obligaţiuni cu maturităţi record

0 122

Mai multe state din Europa de Est vor testa apetitul investitorilor pentru obligaţiuni cu maturităţi record, în încercarea de a profita de costul redus al împrumuturilor, transmite Bloomberg.

În contextul Est- European, Croaţia intenţionează să ofere obligaţiuni în euro cu maturitatea la 20 de ani, şi de asemenea, Serbia a demarat miercuri o emisiune de obligaţiuni în euro cu maturitatea la 12 ani, cea mai mare maturitate pentru o emisiune de obligaţiuni în valută demarată vreodată de această ţară.

„În mod clar, Serbia şi Croaţia vor să profite de faptul că randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale vor rămâne la un nivel scăzut pentru o anumită perioadă. Având în vedere că investitorii sunt disperaţi să obţină randamente, cererea pentru obligaţiunile cu maturităţi lungi va fi puternică”, susţine Anton Hauser, manager la divizia de investiţii a Erste Group Bank AG.

În planurile lor de viitor, ţările din Balcani, au în vedere să strângă fonduri pentru a finanţa măsurile de sprijin Covid-19, într-un moment în care se confruntă cu cel de-al treilea val al pandemiei.

În acest sens, luna trecută, Slovenia a oferit obligaţiuni cu maturitatea la 60 de ani, cea mai mare maturitate oferită vreodată pentru obligaţiunile internaţionale emise de o ţară din regiune.

Din punct de vedere al ofertelor de obligaţiuni cu maturităţi record, acestea vin într-un moment în care randamentele pentru acest gen de obligaţiuni sunt în creştere, la nivel global. Investitorii sunt îngrijoraţi de creşterea economică solidă, iar campaniile de vaccinare şi politicile guvernamentale generoase au potenţialul de a declanşa presiuni asupra preţurilor care ar putea afecta pieţele de obligaţiuni din întreaga lume.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata