Stoltenberg: Contribuţia României în NATO – de mare importanţă, în condiţiile unui mediu de securitate imprevizibil

NATO se adaptează la un mediu de securitate mai imprevizibil, mai nesigur, iar România este de mare importanţă în acest context, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"Mulţumesc pentru angajamentul puternic pentru Alianţa noastră, pentru securitatea transatlantică şi cooperarea transatlantică şi, de asemenea, pentru calităţile de conducere de care daţi dovadă în NATO. Mulţumesc că m-aţi primit la Bucureşti. Tocmai am avut o întâlnire excelentă, am discutat o gamă largă de chestiuni care sunt importante pentru toţi aliaţii. NATO se adaptează la un mediu de securitate mai imprevizibil, mai nesigur şi România este de mare importanţă în acest context. Mulţumesc pentru contribuţia României la adaptarea NATO pentru a putea reacţiona la mediul de securitate mai complex", a afirmat Stoltenberg, într-o declaraţie comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Stoltenberg a evidenţiat contribuţia militarilor români în teatrele de operaţii din străinătate.

"Anul acesta, România aniversează 15 ani în calitate de membru NATO. În Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea ţării şi la împiedicarea ca aceasta să devină un adăpost al teroriştilor. Şi în alte părţi contribuie militarii români, la KFOR, de exemplu, tot la stabilitate, la descurajare. Aici în România aveţi o bază de apărare antibalistică, aveţi contribuţie la securitatea regiunii Mării Negre şi grupul de la Craiova (n.r. – Brigada Multinaţională de la Craiova), poliţie aeriană şi o prezenţă puternică a marinei militare", a adăugat secretarul general al NATO.

El a subliniat necesitatea investiţiilor în apărare şi a felicitat România pentru decizia de a aloca 2% din PIB pentru acest domeniu.

"Trebuie să investim într-adevăr în Apărare, pentru a creşte securitatea într-o lume mai periculoasă şi ne bucurăm de planurile României de a cheltui 2% din PIB şi de a-şi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata