Stoltenberg: E important ca eforturile UE în domeniul apărării să nu concureze cu NATO, ci să fie complementare

0 80

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este important ca eforturile Uniunii Europene în domeniul apărării să nu concureze cu cele ale Alianţei Nord-Atlantice, ci să fie complementare.

"Ne bucură eforturile Uniunii Europene în privinţa apărării şi am declarat asta de mai multe ori. Pentru NATO este un lucru bun că Europa şi Uniunea Europeană fac mai multe eforturi când vine vorba de apărare. (…) În acelaşi timp, este important ca eforturile UE în domeniul apărării să nu concureze cu NATO, ci să fie complementare", a spus Stoltenberg înainte de reuniunea informală a miniştrilor apărării europeni, care are loc la Palatul Regal din Bucureşti, întrebat cum vede NATO evoluţiile din domeniul apărării europene.

El a subliniat că nu se poate ca Uniunea Europeană să substituie NATO.

Stoltenberg a precizat că după Brexit, 80% dintre cheltuielile militare ale Alianţei vor proveni din ţări non-UE, iar trei din cele patru grupuri de luptă din Polonia şi Ţările Baltice vor fi conduse de state care nu fac parte din Uniune.

"Trebuie să înţelegem că unitatea europeană este importantă, dar ea nu poate substitui unitatea transatlantică. Două Războaie Mondiale şi un Război Rece ne-au învăţat că America de Nord şi Europa trebuie să fie împreună. Aceasta este sarcina principală a NATO", a mai spus Jens Stoltenberg.

Acesta a apreciat eforturile României privind întărirea Alianţei Nord-Atlantice şi faptul că investeşte mai mult în Apărare.

Pe de altă parte, Stoltenberg a menţionat că NATO cere Rusiei să respecte Tratatul privind forţele nucleare intermediare – INF.

"Rusia este responsabilă pentru punerea în pericol a tratatului. Rusia a dezvoltat şi desfăşurat noi rachete cu rază medie de acţiune. Aceasta este o încălcare gravă a Tratatului INF", a evidenţiat el.

Potrivit acestuia, în decembrie, SUA au anunţat că vor începe procesul de retragere din…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x