Stoltenberg: NATO rămâne piatra de temelie a securităţii europene/ Iohannis: Complementaritatea eforturilor NATO-UE în domeniul apărării – vitală

0

Bucureşti, 31 ian /Agerpres/ – Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat joi că eforturile Uniunii Europene pentru apărare sunt complementare şi nu concurente cu ale NATO, subliniind că Alianţa rămâne piatra de temelie a securităţii europene.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că nu îşi doreşte nimeni să creeze o competiţie între NATO şi UE în ceea ce priveşte apărarea.

"Eu mă bucur foarte mult de eforturile comune de apărare ale UE pentru că acestea ajută la dezvoltarea de noi capacităţi militare, rezolvă o parte din fragmentarea industriei de apărare europene şi îmbunătăţesc cheltuielile pentru apărare. Şi UE şi NATO colaborează mai strâns acum decât în orice alt moment din trecut. În acelaşi timp, este important de reţinut că eforturile UE pentru apărare sunt complementare şi nu concurente cu ale NATO. Trebuie să ne fie clar că UE nu are cum să înlocuiască NATO. Unitatea europeană nu se poate substitui unităţii transatlantice. NATO rămâne piatra de temelie a securităţii europene. Îndeosebi după Brexit, 80% din cheltuielile pentru apărare ale NATO vor proveni de la aliaţi care nu sunt membri UE, patru dintre grupurile de luptă din Ţările Baltice şi Polonia vor fi conduse de aliaţi NATO non-membri UE, adică SUA, Canada şi Marea Britanie. (…) Trebuie să ne asigurăm că nu slăbim legătura transatlantică", a spus secretarul general al NATO, în conferinţa de presă comună susţinută la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit şefului statului român, este vitală complementaritatea eforturilor de modernizare şi de dotare în domeniul Apărării între NATO şi UE.

"Nu îşi doreşte nimeni, fiindcă am discutat şi în Consiliul European şi în discuţii bilaterale şi informale cu lideri europeni, să creeze o competiţie între NATO şi UE. Noi toţi ne dorim să facem în aşa fel încât…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata