StoraEnso şi TetraPak intenţionează construirea unei linii de reciclare a deşeurilor de ambalaje din carton pentru băuturi

0 124

Companiile Stora Enso şi Tetra Pak îşi unesc forţele pentru a analiza posibilitatea construirii unei noi linii de reciclare în vederea creşterii semnificative a capacităţii de reciclare a deşeurilor de ambalaje din carton pentru băuturi în Europa Centrală şi de Est.

Datele unui comunicat remis, joi, AGERPRES, arată că cei doi parteneri iniţiază un studiu de fezabilitate pentru a evalua oportunitatea construirii unei linii de reciclare pe scară largă pentru cutii uzate de băuturi (UBC – Used Beverage Cartons) la fabrica Stora Enso din Ostroleka, Polonia.

Astfel, Stora Enso ar urma să prelucreze şi să extragă fibrele din cutiile uzate de băuturi la fabrica sa din Ostroleka şi să folosească fibrele reciclate ca materie primă, în timp ce Tetra Pak ar asigura reciclarea şi reutilizarea polimerilor şi aluminiului, care ar urma să fie procesate de o companie parteneră.

Dacă va fi realizată, noua linie de reciclare va avea o capacitate anuală de 50.000 de tone de UBC. Aceasta ar reprezenta o majorare semnificativă a capacităţii de reciclare a ambalajelor din carton pentru băuturi la nivelul întregii Europe, ducând la creşterea substanţială a ratei europene de reciclare a cutiilor de băuturi, care în prezent este de 51%. În prima etapă, materialul reciclat din ambalajele uzate din carton pentru băuturi ar proveni din ţări din Europa Centrală şi de Est.

„Noua linie ar fi următorul pas în creşterea gradului de circularitate a ambalajelor şi ar contribui la transformarea circulară a mărcilor clienţilor noştri. Ambalajele din carton pentru băuturi sunt reciclate în prezent pe scară largă în Europa şi dorim să ne folosim expertiza în fibre şi carton pentru a promova şi accelera reciclarea şi colectarea ambalajelor uzate. Materialele reciclate (OCC) sunt deja utilizate în procesul de producţie la fabrica noastră de la Ostrolekaka. Suntem interesaţi să dezvoltăm sistemul de reciclare existent şi să folosim fibre UBC de înaltă calitate”, a declarat Markku Luoto, vicepreşedinte LPB Aseptic şi CUK, Stora Enso.

În viitor se aşteaptă ca studiul de fezabilitate să fie finalizat în şase luni, urmând ca după aceea să fie confirmată o eventuală decizie cu privire la realizarea proiectului şi calendarul acestuia.

Compania Stora Enso este unul dintre principalii furnizori globali de soluţii regenerabile pentru ambalaje, biomateriale, hârtie şi construcţii din lemn. Compania are aproximativ 25.000 de angajaţi în peste 30 de ţări. Acţiunile Stora Enso sunt listate la Nasdaq Helsinki şi Nasdaq Stockholm (STE A, STE R).

Iar Tetra Pak este lider mondial în soluţii de procesare şi ambalare a produselor alimentare.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata