Studenţi de la Universitatea Oxford cer îndepărtarea statuii „rasiste” a lui Cecil Rhodes

56

Studenţi de la prestigioasa Universitate Oxford din Marea Britanie au cerut luni îndepărtarea unei statui a lui Cecil Rhodes, un om de afaceri britanic, colonizator al sudului Africii, relatează marţi dpa.

Apelul reînnoit al campaniei „Rhodes Must Fall” („Rhodes trebuie să cadă”) şi al altor grupuri survine în urma dărâmării duminică a statuii unui negustor de sclavi din secolul al XVIII-lea din oraşul Bristol (sud-vest).

Astfel, universitatea nu a reuşit să-şi păstreze pretinsele „valori anti-rasiste”, au afirmat grupuri anti-rasism de la Oxford într-o scrisoare deschisă semnată până luni de peste 6.000 de persoane.

Iar, in scrisoare sunt menţionate date care arată că studenţii britanici de culoare sunt sub-reprezentaţi la Oxford şi afirmă că studenţii şi personalul de culoare „se confruntă în mod regulat cu un rasism direct şi vocal în colegii şi în universitate”.

Iniţiată în 2015, Campania „Rhodes Must Fall”, a lansat o nouă petiţie online pentru înlăturarea statuii lui Cecil Rhodes şi a informat că plănuieşte un „protest paşnic” marţi la Oxford.

„În momentul în care numeroase figuri importante ale guvernului critică înlăturarea statuii lui Edward Colston din Bristol, această petiţie încearcă să promoveze schimbarea prin ‘canalele corecte’ de care acestea sunt atât de ataşate”, au precizat grupurile menţionate.

„Atât timp cât statuia mai există, universitatea nu face decât să-i îndepărteze pe cei persecutaţi şi asupriţi până în zilele noastre de credinţele lui Rhodes”, completează acestea.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner