SUA finanțează o instalație de stocare a energiei de mare capacitate în Republica Moldova, în cadrul unui proiect de 85 mil. USD

De Jurnalul Național Actuale 67 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
Din punct de vedere economic, „În contextul agresiunii ruse în Ucraina, SUA ajută R. Moldova să depășească problemele pe diferite dimensiuni, în mod special pe dimensiunea energetică. Suntem aici să lansăm un nou proiect cu o investiție de 85 de milioane de dolari din ajutorul SUA de 300 de milioane de dolari promis anul trecut.

Această investiție va asigura securitatea energetică a R. Moldova atunci când vor exista probleme de rețea, atunci când vor exista incidente în rețea fie din cauza sistemelor interne, fie din cauza bombardamentelor care continuă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei cu care R. Moldova este interconectată”, a declarat premierul Dorin Recean, în cadrul unui briefing de presă susținut la stația electrică de la Brăila împreună cu Antony Blinken, potrivit sursei citate.

Financiar, premierul moldovean a amintit că SUA a oferit o sumă similară în anul trecut pentru ca Guvernul să poată să compenseze în factură prețurile mari la energie, o consecință a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat faptul că „SUA sunt angajate la respectarea suveranității R. Moldova și a succesului său ca o țară prosperă, democratică, înrădăcinată în Europa și în Vest”, subliniind că securitatea energetică este unul dintre domeniile care pot contribui la acest lucru.

În precizările sale, „Am văzut în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei cum au transformat energia într-o armă care este, de fapt, o primejdie pentru securitatea națională. Cu acest proiect, vrem să ajutăm R. Moldova să-și edifice infrastructura energetică. Aceste acumulatoare care pot să stocheze energia pot să facă o diferență mare în stabilizarea rețelei, în sporirea întrebuințării surselor regenerabile și integrarea pe piețele europene în final. Ceea ce facem astăzi va avansa acest progres.

Acest fond de 85 de milioane de dolari va fi un catalizator, fiindcă va atrage investiții și din sistemul privat, dar și din alte state”, a punctat oficialul american. El a mai amintit că SUA finanțează și un proiect care prevede construirea unei linii electrice de înaltă tensiune pentru a conecta R. Moldova și România, ceea ce „va întări interconectarea cu Europa și integrarea în rețeaua europeană”.

Putere de 80 MW

Din relatările din presa locală, “deocamdată ni s-a comunicat preliminar că puterea ar urma să constituie circa 80 MW, urmând ca parametrii tehnici exacţi să fie anunţaţi în următoare zile. Dar, la 80 MW putere, centrala va fi una din cele mai mare din regiune, deci e o putere notabilă”.

Noua centrală ar trebui să fie construită şi să devină operabilă aproximativ în 1,5-2 ani

În contextul proiectului, capacitatea de stocare “va fi amplasată mai aproape de concentrarea de potenţial eolian, mai ales că în acest an vor fi licitate noi capacităţi mari eoliene. Astfel, rolul centralei de baterii şi a staţiei de transformare aferente va fi să asigure stabilizarea constantă a sistemului, gestionând pe de o parte mari variaţii de producţie de regenerabile şi de cealaltă parte de cealaltă parte variaţiile de cerere în sistem”.

Sursa – www.economica.net