Supărați pe noua politică de recrutare în armată, indienii dau foc trenurilor și blochează autostrăzile

Proteste violente au loc în India datorită noii politici guvernamentale cu privire la recrutarea în armată. În statele Bihar și Uttar Pradesh, din nordul țării, protestatarii au incendiat trenuri și au blocat autostrăzi importante, cerând retragerea acestui program, transmite BBC.

Astfel, programul „Agnipath”, sau Calea Focului, care a fost prezentat marți, se adresează bărbaților cu vârste cuprinse între 17,5 și 21 de ani. Candidații care trec examenele se vor înrola în armată timp de patru ani, după care numai 25% dintre aceștia vor fi reținuți în cadrul forțelor armate.

În încercarea de a calma protestatarii, guvernul federal a transmis joi seară seara că, numai în acest an, candidații cu vârsta de până la 23 de ani se pot înscrie. Recrutările în armată au fost blocate de când a început pandemia de COVID-19, ceea ce i-a făcut pe milioane de candidați disperați să se teamă că vor fi prea bătrâni pentru a aplica pentru forțele de apărare.

În plus, reforma anunțată are ca scop reducerea cheltuielilor armatei pentru creșterea salariilor și pensiilor – care consumă mai mult de jumătate din bugetul țării – și eliberarea de fonduri pentru modernizarea forțelor armate. Guvernul a precizat că acest lucru va „îmbunătăți și profilul forțelor armate”.

Însă potențialii recruți afirmă că programul face foarte puțin pentru a crea locuri de muncă și oportunități. Programul a primit critici și de la unii generali și experți în apărare, care susțin că acesta ar putea slăbi structura armatei și ar putea avea ramificații serioase pentru securitatea națională, în special în condițiile în care India are tensiuni la granițe cu doi dintre vecinii săi, Pakistan și China.

„Este o mișcare prostească, care ar putea afecta eficiența forțelor de securitate”, a precizat generalul-maior în retragere Sheonan Singh.

„Economia de bani este bună, dar nu ar trebui făcută cu prețul forțelor de apărare”, a mai spus acesta.

În baza programului Agnipath, 46.000 de soldați vor fi recrutați în acest an.

Soldații vor trece printr-o perioadă de antrenament timp de șase luni după care vor fi dislocați timp de trei ani și jumătate. În acest timp, ei vor primi un salariu lunar inițial de 30.000 de rupii (384 de dolari), plus beneficii suplimentare care vor ajunge la 40.000 de rupii, până la sfârșitul serviciului de patru ani.

Recrutarea în armată este o sursă importantă de venit, în siuația în care șomajul ajunge la 20% în rândul tinerilor.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata