Supravegherea şi îngrijirea copiilor proveniţi din familii afectate de COVID-19

Potrivit proiectul de lege referitor la carantină şi izolare, dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă, supravegherea şi îngrijirea copiilor proveniţi din familii afectate de COVID-19, nu pot fi dispuse pentru a face acest lucru, menţionează Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

În situaţii de risc epidemiologic şi biologic, proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19 se află în situaţia excepţională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară, spune sursa citată.

Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC), prin această prevedere, pot oferi, astfel, ocrotire temporară copiilor şi adulţilor dependenţi.

„Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire şi supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistenţă socială. Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical şi DSP, cu acordul părintelui, în situaţia în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoştinţe. Ocrotirea temporară nu poate fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referinţă (prieten, cunoştinţă, vecin etc) pentru supravegherea şi îngrijirea copilului sau adultului dependent. Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exerciţiul drepturilor părinteşti sau a drepturilor ocrotitorilor legali”, notează Autoritatea.

Astfel, DGASPC vor oferi, servicii de îngrijire şi supraveghere în spaţii corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) şi personal specializat, în funcţie de vârsta şi de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, în aceste situaţii excepţionale,  pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere şi îngrijire, precizează ANDPDCA

„Această măsură de ocrotire instituită prin lege pentru a putea avea siguranţa acoperirii acestor nevoi excepţionale atât la copii, cât şi la adulţii aflaţi în situaţie de dependenţă faţă de familie este gândită tocmai pentru a veni în sprijinul familiilor, care se pot afla în aceste circumstanţe grele. Decizia părintelui/reprezentantului legal este suverană şi nimeni nu poate institui această măsură fără acordul acestuia. Ocrotirea temporară nu este altceva decât expresia preocupării noastre pentru fiecare copil, fiecare adult sau familie, chiar dacă aceste situaţii s-au dovedit a fi extrem de rare”, afirmă Mădălina Turza, preşedintele ANDPDCA.

La recomandarea ANDPDCA,  autoritatea subliniază faptul că măsura de ocrotire temporară a funcţionat şi pe parcursul stării de urgenţă, prin colaborarea cu toate DGASPC din ţară.

Direcţiile de specialitate au pus, astfel, la dispoziţie 611 locuri pentru asemenea  situaţii excepţionale şi au fost înregistrate patru cazuri: două în judeţul Teleorman şi câte unu în judeţele Suceava şi Buzău. „În acest moment, toţi copii se află în familie, după ce acestea au depăşit cu bine perioada spitalizării”, arată autoritatea în domeniu.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata