Suspectul 1MDB Kee Kok Thiam moare la câteva săptămâni după întoarcerea în Malaezia

De Jurnalul Național Externe Politică 133 citiri
2 min citire
Moartea lui Kee survine după ce organismul anti-grefă a spus că a confirmat unde se află finanțatorul malaezian Jho Taek Low.

Un suspect în scandalul 1MDB a murit la câteva săptămâni după ce a fost deportat în Malaezia pentru a fi interogat cu privire la rolul său în frauda de 4,5 miliarde de dolari.

Kee Kok Thiam a murit luni la spital în urma unui „accident vascular cerebral masiv” și a fost incinerat miercuri dimineață, a declarat familia lui Kee într-un comunicat.

„Îndemnăm toate părțile să nu întrețină speculații cu privire la acest eveniment nefericit și să lase familiei spațiu să se întristeze (sic) la moartea lui”, se arată în comunicat.

Vestea morții omului de afaceri în vârstă de 56 de ani vine la câteva ore după ce Al Jazeera a raportat că Comisia Anticorupție din Malaezia (MACC) a confirmat unde se află finanțatorul malaezian fugar Jho Taek Low – presupusul creier al scandalului 1MDB – în Macao, pe baza interogarea lui Kee.

MACC a spus că Kee, care a fost deportat din Macao la începutul acestei luni, a dezvăluit că s-a întâlnit cu Low și alți fugari 1MDB pe teritoriul chinez și că Low i-a dat instrucțiuni „să nu se întoarcă în Malaezia ca martor în cazul 1MDB”.

Low a dispărut în 2016, când autoritățile din Singapore până în Australia și Statele Unite s-au apropiat de furtul de miliarde de dolari din fondul suveran de avere al Malaeziei.

O sursă de la MACC, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Al Jazeera că Kee nu se află sub protecția autorităților, deoarece este încă considerat suspect. Sursa a spus că nu au avut loc negocieri cu privire la informațiile pe care ar fi dispus să le divulge pentru a primi protecție.

Kee a fost eliberat fără acuzații după ce a fost interogat de ofițerii MACC la începutul acestei luni.

Sursa – www.aljazeera.com