Taifunul Mawar merge mai departe, dar îi lasă pe mulți în Guam fără energie

De Jurnalul Național Actuale Externe 194 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Nu au fost înregistrate victime sau răni majore în urma celei mai puternice furtuni care a lovit teritoriul SUA din 2002.

Puternicul taifun Mawar i-a lăsat pe mulți rezidenți de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii Guam fără energie și apă, chiar dacă furtuna se îndepărtează de insulă.

Joi, guvernatorul Lou Leon Guerrero a dat „totul clar”, în timp ce Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a ridicat un ceas de taifun, aducând insula la starea normală de pregătire pentru taifun. Nu au fost raportate decese sau răni grave.

„Acum continuăm să ne concentrăm eforturile pe repararea infrastructurii și restabilirea serviciilor pentru rezidenți”, a spus Leon Guerrero într-un comunicat. „După ce am vorbit cu liderii departamentelor și am văzut răspunsul incredibil de rapid la furtună, sunt încrezător că vom face progrese semnificative către restabilirea serviciilor.”

Cel mai puternic taifun care a lovit Guam din 2002, Mawar a aruncat peste 600 mm (două picioare) de ploaie în părțile centrale și de nord ale insulei. De asemenea, a lăsat aproximativ 51.000 de gospodării și întreprinderi fără curent miercuri seara, potrivit Guam Power Authority.

Agenția a spus că echipajele încearcă să readucă energie electrică în instalațiile cheie, cum ar fi spitalele și instalațiile de apă. Le-a sfătuit pe locuitori să fierbe apa pentru moment.

„Am rezistat furtunii”, a spus Leon Guerrero, adăugând că „ceea mai rău a trecut”.

În timpul celei mai grave furtuni de miercuri, vânturi puternice au lovit insula, iar locuitorii au ieșit într-un peisaj de resturi împrăștiate și copaci despuiați de frunziș.

Scene din jurul golfului Tumon, #Guam a doua zi după #taifun #Trandafir – o mulțime de pagube ale copacilor, curent și apă scursă, zgomot de generatoare peste tot, țărm imediat afectat de valuri și unele mașini deviate de vânt.

„Ne trezim cu o scenă destul de tulburătoare acolo, în Guam. Ne uităm pe ușa noastră și ceea ce a fost o junglă arată ca niște scobitori”, a spus Landon Aydlett, meteorolog NWS, într-un videoclip difuzat online.

„Pare ca o scenă din filmul Twister, cu copaci tocmai zdrobiți.”

Începând de joi seară, Mawar era centrat la aproximativ 314 kilometri (195 mile) nord-vest de Guam și se deplasa spre vest nord-vest cu aproximativ 13 km/h (8 mph).

Sursa – www.aljazeera.com