Tăriceanu, reproşuri în discursul de la Ateneu: „Anumite instituţii din România îşi păstrează metodele învechite”. Ce a transmis Florin Iordache

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a avut, joi, la Ateneul Român, cu ocazia evenimentului simbolic de preluare a preşedinţiei Consiliului UE, un discurs în limba engleză, cu reproşuri la adresa unor instituţii din România, ale căror metode, a spus el, sunt învechite.

„Câteva instituţii păstrează metode trecute. Îşi păstrează obiceiurile. De aceea noi vom arăta şi mai mult care sunt aspectele care deranjează şi care sunt instituţiile care s-au transformat în spiritul european. Aceste clarificări trebuie lămurite şi cu oficialii europeni, statele membre, pentru a îndepărta aceste neînţelegeri asupra vieţii sociale din România. Le cer tuturor partidelor să ţină cont şi să fie atente la ce au spus fondatorii UE acum 7 decenii, să fim o reuniune a statelor care trebuie să fie o comunitate a guvernelor, societăţilor, bazate pe solidaritate, incredere şi respect reciproc”, a completat preşedintele Senatului.

El a menţionat că „este corect să spunem că dimensiunea incluzivă a statului român, reprezentată de administraţia publică, de sistemul de sănătate, educaţie, muncă şi serviciile sociale, a fost europenizată aproape complet”.

„Totuşi nu pot spune acelaşi lucruri despre dimensiunea coercitivă a statului. Ca reminiscenţă a trecutului comunist, unele instituţii şi factori de decizie încă se agaţă de puterea de care s-au bucurat anterior”, a afirmat Tăriceanu.

El a adăugat că „aceşti actori pur şi simplu au înlocuit ideologia legalităţii socialiste cu cea a statului de drept, păstrându-şi obiceiurile şi făcând apel la aceeaşi lipsă de asumare de care s-au bucurat colectiv înainte de 1989”.

„Sper că în timpul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene,…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata