Ţările UE nu sunt deocamdată pregătite pentru un nou val de COVID-19, atenţionează Comisia Europeană

23

Joi 15 octombrie, Comisia Europeană a atenţionat  că statele membre ale Uniunii Europene nu sunt nepregătite pentru un nou val de infecţii cu COVID-19 şi a recomandat măsuri comune pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri atunci când ele devin disponibile, transmite Reuters.

”În timp ce evoluţia pandemiei revine la nivelurile din luna martie, starea pregătirii noastre nu” (revine), a declarat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

În acest sens, acesta le-a solicitat statelor membre să adopte o strategie comună pentru noua fază a pandemiei şi să evite ”cacofonia” diverselor măsuri naţionale care a caracterizat primele luni ale crizei pe continentul european.

În Europa se înregistrează zilnic aproximativ 100.000 de noi cazuri de COVID-19, indicator aproape dublu decât valoarea din SUA, unde se consemnează peste 51.000 de noi cazuri în fiecare zi.

Din punct de vedere imunologic, testarea unor vaccinuri anti-COVID avansează, primele doze putând fi disponibile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, către finalul acestui an. În acest context, Bruxellesul le cere ţărilor membre să pregătească planuri de vaccinare. Politica de sănătate este domeniu de competenţă naţională în UE, iar Comisia Europeană poate face doar recomandări pentru adoptarea unor măsuri comune.

În context social, spitalele şi centrele de vaccinare ar trebui să aibă personal suficient, pregătit şi dotat cu echipamentele necesare, a atenţionat executivul comunitar. Vaccinurile ar trebui să fie disponibile în primul rând celor mai vulnerabile categorii, printre care personalului din domeniul asistenţei medicale, lucrătorilor din centrele de asistenţă pe termen lung, persoanelor cu vârste peste 60 de ani, persoanelor cu boli cronice, lucrătorilor din sectoare esenţiale şi oamenilor din categorii socio-economice dezavantajate.

Aşadar, potrivit unei estimări făcute de Comisia Europeană în luna iulie, numărul persoanelor aparţinând ”categoriilor prioritare” ar putea depăşi 200 de milioane, dintr-o populaţie totală a UE de 450 de milioane de locuitori.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata