«Taxa pe lăcomie» a apărut în Monitorul Oficial şi intră în vigoare. Ce s-a întâmplat cu decretul lui Iohannis privind şefia Statului Major

0

Ordonanţa de Urgenţă care impune o taxă pe „lăcomie” băncilor, în cazul în care indicele ROBOR depăşeşte 2%, a fost publicată în Monitorul Oficial şi intră în vigoare.

Indicele ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele, iar în funcție de acesta se calculează dobânzile la creditele în lei.

Măsura a fost puternic contestată, atât de Opoziţie, cât şi de reprezentanţii băncilor şi ai mediului de afaceri. Ei spun că această taxă se va întoarce împotriva clienţilor, care vor putea lua mai greu credit. Inclusiv statul român este de aşteptat să se împrumute mai greu pe pieţele financiare din cauza acestei taxe.

Ordonanţa de Urgenţă adoptată săptămâna trecută, înainte de Crăciun, vine şi cu alte măsuri.

Executivul a decis şi plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru trei ani, iar taxa pe jocurile de noroc se mărește, la rândul său, cu 2% din cifra de afaceri, după ce anterior propunerile erau de 3% și 5%.

Decretul lui Iohannis, publicat în Monitorul Oficial

Tot sâmbătă a apărut în Monitorul Oficial şi decretul semnat vineri de preşedintele Klaus Iohannis, privind şefia Statului Major al Apărării.

El a respins, vineri, în ședința CSAT, propunerea venită din partea MApN pentru șefia Statului Major al Apărării. În aceste condiții, șeful statului a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă, gest criticat atât de ministrul Apărării, Gabriel Leș, cât și de premierul Viorica Dăncilă.

„Potrivit prevederilor legii privind organizarea și funcționarea MAPN, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major. Se face numai la propunerea ministrului Apărării, iar în ședința de azi nu a fost discutată…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata