Te-ai gândit să-ți pui implant dentar? Află totul despre acest tratament.

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 89 citiri
7 min citire
Implanturile dentare reprezintă o oportunitate excelentă pentru a-ți restabili permanent zâmbetul și funcția masticatorie. Deci, dacă tu sau cineva drag încă luați în considerare această procedură, acest articol este pentru voi.

 

Dintele înlocuit cu implant dentar este în realitate format din 3 componente – implantul în sine, bontul protetic și coroana dentară. Implantul dentar înlocuiește rădăcina dintelui pierdut. Are forma unui șurub fabricat din titan, ce este implantat în osul maxilarului. El va susține partea vizibilă a lucrării protetice – coroană sau punte. Legătura dintre implant și coroană se realizează prin intermediul unui bont protetic.

 

Care sunt avantajele implanturilor dentare?

Prevenirea pierderii osoase: Implanturile dentare ajută la menținerea sănătății osoase, stimulând fluxul de sânge către osul spongios. Acest lucru întărește și reînnoiește țesuturile dure și previne îmbătrânirea prematură a feței.

Păstrarea integrității dinților: Implanturile dentare nu necesită șlefuirea dinților vecini pentru instalare, ceea ce contribuie la menținerea integrității dinților încă prezenți pe arcadă.

Durată lungă de viață: Implanturile sunt fabricate din aliaje biocompatibile de titan, ceea ce le conferă o durată de viață lungă. Cu o îngrijire adecvată, acestea pot dura întreaga viață.

Posibilitatea refacerii unui maxilar fără dinți: Implanturile permit montarea unei proteze fixe complete pe 4 sau 6 implanturi, oferind astfel o soluție eficientă pentru refacerea unei întregi arcade lipsită de dinți.

 

Ce dezavantaje au implanturile?

Procedură invazivă: Tratamentul cu implanturi dentare presupune o intervenție chirurgicală majoră, ceea ce poate fi considerat o dezavantaj pentru unii pacienți.

Costuri ridicate: Acest tip de tratament este o procedură costisitoare în sine, iar unii pacienți pot avea nevoie și de tratamente premergătoare (cum ar fi grefa osoasă sau terapia parodontală), ceea ce poate crește și mai mult costurile totale.

 

Când este indicată instalarea unui implant?

Implantul dentar este indicat în următoarele situații:

Pierderea unui dinte: Pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă, coroana pe implant este o soluție completă și durabilă pentru restabilirea funcției și aspectului estetic al dintelui pierdut.

Lipsa mai multor dinți: În cazul în care lipsesc mai multe dinți, punțile dentare sprijinite pe implanturi dentare oferă o restaurare stabilă și durabilă a danturii, fără a afecta dinții vecini.

Pierderea majorității sau a tuturor dinților: Implanturile sunt extrem de eficiente în restabilirea funcțiilor unei arcade edentate. Ele previn, de asemenea, pierderea țesutului osos, ceea ce apare în absența dinților naturali.

Indicații pentru extracție: Atunci când este imposibilă salvarea unui dinte, instalarea imediată a unui implant după îndepărtarea dintelui permite un tratament rapid și previne atrofia osoasă.

 

Cum se pune un implant dentar?

Consultația inițială. În cadrul consultației inițiale, medicul efectuează o examinare detaliată a pacientului, luând în considerare toate aspectele relevante ale stării sale de sănătate dentară și generală. De asemenea, medicul prescrie radiografii (inclusiv CT) și alte teste necesare pentru evaluarea completă a situației pacientului. Se studiază istoricul medical al pacientului pentru a identifica eventualele contraindicații și pentru a asigura o abordare personalizată și sigură a tratamentului stomatologic.

Imagistica de diagnostic.   Medicul utilizează imaginile tridimensionale obținute din tomografia computerizată (CT) pentru a analiza în detaliu starea osului și structura anatomică a zonei în care va fi plasat implantul dentar. Aceste date precise sunt vitale pentru planificarea tratamentului și pentru a asigura un rezultat predictibil și de succes al intervenției de implant dentar.

 

Prin analiza CT-ului, se poate evalua calitatea și cantitatea de os disponibil, determinând astfel ce tip de implant dentar este potrivit pentru pacient și ce tehnică chirurgicală este cea mai adecvată. De asemenea, permite identificarea oricăror anomalii sau condiții preexistente care ar putea afecta succesul tratamentului sau ar putea crește riscul de complicații.

 

Igienizarea cavității bucale. Igienizarea cavității bucale constă în îndepărtarea plăcii dentare, a tartrului și a cariilor de către medicul dentist. De asemenea, este tratată inflamația gingiilor. Reducerea cantității de microorganisme patogene din cavitatea bucală este esențială pentru prevenirea complicațiilor după intervenție.

Adiția osoasă (dacă este necesară). Adiția de os crește eficiența tratamentului în cazurile în care volumul de țesut dur este insuficient. Poate fi efectuată în același timp cu instalarea implantului cu condiția să existe suficient os primar dens pentru a-l susține.

Instalarea implanturilor: Chirurgul efectuează o incizie precisă în gingie, creează un canal osos, introduce implantul și suturează gingia.

Coroana temporară. La 2-3 zile după intervenție, medicul fixează o coroană temporară (din plastic sau compozit) pe implant. Aceasta restabilește funcția masticatorie și estetică a danturii.

Fixarea coroanei permanente. După ce implantul dentar se integrează complet în os, medicul înlocuiește coroana temporară cu una permanentă. Aceasta poate fi confecționată din materiale precum metalo-ceramică, ceramică sau zirconiu.

 

De ce este implantul dentar este mai bun decât alte metode de restaurare dentară?

Implantul dentar este preferat în fața altor metode de restaurare dentară din mai multe motive:

Stabilitate și confort: Protezele mobile pot irita gingia și pot fi instabile, în timp ce punțile dentare pot afecta dinții sănătoși și nu oferă suficientă sarcină masticatorie osului edentat. În schimb, implanturile dentare oferă o bază stabilă pentru restaurare, nu irită gingiile, iar pacientul poate mesteca confortabil.

Păstrarea dinților sănătoși: În timp ce protezele mobile și punțile dentare pot afecta dinții sănătoși, implanturile dentare păstrează integritatea acestora.

Suport adecvat pentru maxilar: Implanturile dentare contribuie la menținerea poziției corecte a maxilarului și la prevenirea îmbătrânirii premature a feței, oferind un suport adecvat pentru țesuturile faciale.

Restabilirea sarcinii mecanice: Implanturile dentare restabilesc sarcina mecanică asupra osului maxilarului, prevenind resorbția acestuia și menținând volumul și forma adecvată a maxilarului în timp.

 

În concluzie, implantul dentar oferă o soluție mai stabilă, mai confortabilă și mai estetică pentru restaurarea dentară în comparație cu alte variante de tratament.