Testarea pentru COVID-19 în farmacii este un pas important, susţin distribuitorii şi retailerii facmaceutici

0 90

Miercuri31 martie 2021, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a transmis, că este pregătită să asigure efectuarea testelor antigen rapide pentru COVID-19 în farmacii, cu personal calificat.

În lupta actuală împotriva COVID-19, în acest fel se face un pas „important” către testarea în masă a populaţiei, conform ADRFR.

În opinia sa, „Suntem pregătiţi să facem parte din programul de testare a populaţiei prin teste rapide antigen SARS-CoV-2 efectuate de către personal instruit, activitate care deja se desfăşoară cu succes în multe dintre statele europene, cum ar fi o serie de exemple de bune practici la nivel internaţional în Franţa, Italia, Germania şi Spania”, a declarat Iulian Trandafir, preşedintele ADRFR, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

În acest fel, ADRFR a arătat că este necesară instruirea personalului farmaceutic pentru testarea populaţiei pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în conformitate cu instrucţiunile producătorului, într-un cadru reglementat, sub supravegherea Ministerului Sănătăţii, cu sprijinul Direcţiilor de sănătate publică, dar şi cu implicarea Colegiului Farmaciştilor din România.

„Pe lângă succesul implementării în alte ţări europene a testării rapide în farmacii pentru detectarea infecţiilor cu COVID-19, considerăm că proximitatea şi accesibilitatea ca specialişti în sănătate, precum şi nivelul ridicat de educaţie continuă profesională a farmaciştilor din România constituie elemente de bază ce vor îmbunătăţi accesul populaţiei la teste rapide şi eficiente”, se precizează în comunicat.

La rândul său, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a informat, marţi, că vor fi livrate teste către farmacii, care îşi pot stabili singure costul pentru această activitate.

Astfel, „Vom livra gratuit prin DSP-uri către farmacii teste, chituri de testare şi farmaciile pot stabili singure un cost de testare. Avem încredere că acesta va fi unul competitiv, să îi spunem rezonabil, aşa încât cât mai mulţi oameni să se poată testa. (…) Ar putea să fie o săptămână, ar putea să fie o lună (până când va începe testarea în farmacii – n.r.)”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata