Toader: Guvernul nu va înlocui Cp şi Cpp cu alte Coduri, ci va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare

0 111

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că, în cazul promovării unui proiect de ordonanţă privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, acesta nu le va înlocui pe cele aflate în vigoare, ci doar va schimba unele prevederi.

El a explicat că un eventual proiect va include punerea în acord a unor prevederi cu deciziile CCR, transpunerea celor două Directive privind confiscarea extinsă şi prezumţia de nevinovăţie şi preluarea unora dintre soluţiile legislative care au fost în dezbatere şi ulterior declarate constituţionale.

"Dacă noi elaborăm un draft, proiectul acela nu produce efecte. (…) Rămâne de văzut dacă va fi promovat sau nu. Ceea ce nu e decizia mea. (…) Dacă vom vorbi de ordonanţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, Guvernul nu va veni să înlocuiască cele două Coduri cu alte Coduri, (…) ci va veni cu modificări la ceea ce este în vigoare. (…) Dacă va fi o ordonanţă va avea cel mult două părţi şi trei elemente. Partea I. Modificarea Codului penal şi II. Modificarea Codului de procedură penală. Fiecare parte va avea trei subpuncte. 1.Modificarea în acord cu deciziile CCR (…) 2. Transpunerea celor două Directive – confiscarea extinsă; 2. prezumţia de nevinovăţie; 3. preluarea unora dintre soluţiile legislative declarate constituţionale, pentru că ele au fost în dezbatere, au fost controlate de CCR şi considerate ca fiind constituţionale", a precizat ministrul, la Senat.

Întrebat despre justificarea urgenţei promovării unui astfel de act normativ, Toader a spus: "Urgenţa era de anul trecut, nu de astăzi. Legiuitorul trebuie să modifice Codul penal, Codul de procedură penală în acord cu deciziile CCR de neconstituţionalitate sau interpretative în 45 de zile, ceea ce nu s-a făcut. Riscăm intrarea în infringement pentru netranspunerea Directivei privind confiscarea extinsă şi a Directivei privind consolidarea…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x