Toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în 2027 prin investiţii în irigaţii

Toată suprafaţa agricolă a ţării va fi protejată de secetă până în anul 2027 prin realizarea de sisteme de irigaţii, dar vor exista şi investiţii în sisteme de prevenire a căderilor de grindină, a precizat vineri, la Arad, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Astfel că, prezent la Târgul Agromalim de la Expo Arad, ministrul a precizat că acet an a fost „un an foarte dificil, în care seceta a pus stăpânire pe întreaga Românie”, dar că s-a asigurat producţia de grâu necesară.

„În ţară s-a reuşit să se adune în magaziile fermierilor o cantitate de nouă milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă asigurarea necesarului de consum al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este cunoscut că peste tot am avut culturi afectate”, a mai spus ministrul.

Referitor la porumb, Petre Daea a afirmat că „situaţia este mai delicată”, însă că va fi acoperit necesarul de consum al României. Acesta a menționat că a început recoltarea porumbului şi în acest moment suntem la 4% din suprafaţa de peste 2,5 milioane de hectare cultivată.

Ministrul a mai adăugat că în 26 judeţe a început recoltatul la floarea-soarelui iar „producţia este diferită de la o zonă la alta”, existând zone cu producţii sub 1.000 kg la hectar, însă şi zone cu 3.500 kg la hectar.

„Din capul locului vă pot spune că vom avea floarea-soarelui necesară pentru a prelucra şi a obţine uleiul pentru consumul intern”, a dat asigurări Petre Daea.

Legat de pierderile suferite de fermieri, ministrul a spus că pentru moment nu există un buget stabilit pentru despăgubiri. Fermierii mai pot să comunice până în luna octombrie care sunt pierderile, în timp ce comisiile de constatare din judeţe lucrează încă pe teren.

Ministrul Agriculturii a mai spus că România va lua măsuri pentru a reduce pierderile provocate de secetă în următorii ani. Prima măsură va fi de a se „pune în stare de funcţionare sistemul de irigaţii din ţară”, dar se vor face investiţii şi în prevenirea căderilor de grindină şi stimularea precipitaţiilor.

Daea a adăugat că Ministerul Agriculturii are un program împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a se accesa fonduri europene așa ca „până în 2027 să fie protejată întreaga ţară”.

Până la această dată avem o suprafaţă protejată de aproximativ două milioane de hectare, a mai spus ministrul.

Sursa: agerpres.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata