Toni Greblă, despre anunţul lui Iohannis că va participa la şedinţele de Guvern: „Este împotriva prevederilor constituţionale”

0 90

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător CCR, spune că o solicitare sau o dorinţă a şefului statului de a participa la toate şedinţele Executivului este împotriva prevederilor Legii fundamentale.

„Eu sper că domnul preşedinte a revăzut prevederile constituţionale care-i permit preşedintelui să participe, atunci când consideră necesar, la şedinţe de Guvern în care se dezbat probleme de interes naţional, în ceea ce priveşte ordinea publică, siguranţa naţională sau politica externă. De asemenea, primul-ministru poate, când consideră necesar, să-l invite pe preşedinte la anumite şedinţe de Guvern. În rest, o solicitare sau o dorinţă de a participa la întreaga şedinţă de Guvern sau la toate şedinţele de Guvern este împotriva prevederilor constituţionale, pentru că trebuie avute în vedere competenţele constituţionale partajate ale instituţiilor şi autorităţilor publice din România”, a explicat Toni Greblă, pentru Agerpres.

Şeful SGG a comentat şi solicitarea şefului statului de a-i fi prezentată ordinea de zi a şedinţei Executivului cu 24 de ore înainte: „Secretariatul General al Guvernului are obligaţia să pună pe site-ul instituţiei şi să aducă la cunoştinţa întregii opinii publice ordinea de zi, proiectul ordinii de zi a şedinţei viitoare a Guvernului cu 24 de ore înainte. Acest lucru, Secretariatul General al Guvernului l-a făcut dintotdeauna şi îl va face în continuare, respectând principiul transparenţei, astfel încât toţi cei interesaţi să poată să cunoască proiectul ordinii de zi a şedinţei viitoare a Guvernului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, la Bruxelles, că va merge la şedinţele de Guvern.

„Am solicitat agenda (şedinţei de…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x