Traian Băsescu: Avem nevoie de o Uniune Europeană cât mai integrată şi cât mai echitabilă

0

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat marţi, la Universitatea din Oradea, că avem nevoie de o Uniune Europeană cât mai integrată şi cât mai echitabilă, pentru a deveni un pol de putere globală într-o lume tripolară.

"Soluţia pe care eu o văd nu este decât integrarea. O integrare cât mai profundă prin respectarea deplină a Tratatului Uniunii Europene, dar o integrare explicată popoarelor. Altfel Uniunea Europeană va rămâne o creaţie care ne-a ferit de conflicte după Al Doilea Război Mondial, dar care uşor, uşor îşi pierde şi vocaţia de putere importantă a lumii şi, în acelaşi timp, îşi pierde şi coeziunea. Integrare este obiectivul care trebuie îndeplinit dacă vrem ca Europa să fie pe puntea de comandă, alături de cei trei poli existenţi deja, pe puntea de comandă a proceselor de globalizare, să fie acolo unde se iau deciziile, să influenţeze deciziile globale, fie că sunt economice, fie că sunt decizii care vizează securitatea. Nu avem decât să fim ca un tot. Unitar. O Europă unită. Integrată," a subliniat Traian Băsescu, în conferinţa susţinută în Aula Magna, cu titlul "Viitorul Uniunii Europene. Securitatea pe primul loc".

Traian Băsescu a precizat că Uniunea Europeană mai are multe probleme de rezolvat pentru a-şi atinge acest obiectiv, precum moneda euro, fenomenul migraţiei, utilizarea forţei de muncă, echilibrarea sistemelor de salarizare, pensii şi taxe.

"În aceste condiţii, cred eu că Uniunea Europeană poate evolua către Statele Unite ale Europei, devenind unul din polii de putere globală şi, implicit, o voce autorizată în prefigurarea viitorului planetei şi nu să rămânem ca acum, o Uniune Europeană, care va primi efectele procesului de globalizare şi nu va fi printre cei care vor stabili cum decurge procesul de globalizare," a afirmat Traian Băsescu.

Din punct de vedere al securităţii, fostul şef al statului a subliniat că Uniunea…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close