Turbinele eoliene şi panourile solare au produs 10% din electricitate pe plan global

Foto: bursa.ro
0

Compania de consultanţă în probleme climatice companiei de consultanţă în probleme climatice Ember precizează în cadrul unui studiu că  turbinele eoliene şi panourile solare au produs în primul semestru din 2020, un nivel record de 10% din electricitate, pe plan global. Ca urmare a declinului centralelor pe cărbune, este lăudabilă această realizare, dar sunt necesare schimbări mai profunde pentru îndeplinirea ţintelor stabilite conform Acordului de Paris, privind schimbările climatice, din 2015, transmite Reuters.

Astfel, generarea electricităţii din surse regenerabile (energie eoliană şi energie solară) a crescut cu 14% în primele şase luni din acest an, faţă de perioada similară din 2019, în timp ce producţia de la centralele pe cărbune a scăzut cu 8,3%, conform raportului Ember.

În ansamblu, cererea de electricitate a scăzut cu 3% în primul semestru din 2020, din cauza măsurilor introduse, pe plan global, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19). Cu toate acestea, centralele pe cărbune încă produceau 33% din electricitatea globală, în primele şase luni din acest an, susţin analiştii Ember.

În plan internaţional, cea mai mare contribuţie în generarea electricităţii din surse regenerabile (energie eoliană şi energie solară) au avut-o în perioada menţionată, Europa şi Marea Britanie, de 21% şi, respectiv, 33%, în timp ce contribuţiile Chinei şi SUA s-au situat la 10% şi, respectiv, 12%. Iar generarea electricităţii de la centralele pe cărbune a scăzut în SUA şi Europa cu 31% şi, respectiv, 32%, dar în China cu doar 2%, se arată în raport.

În acest  raport se include date din 48 de ţări, care produc până la 83% din electricitate pe plan global.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close