Turcia a descoperit resurse energetice în Marea Neagră

Foto: energy-center.ro
0 35

După ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a promis că, vineri, va anunţa „veşti bune” care vor marca debutul unei noi ere pentru ţară, se pare că Turcia a descoperit resurse energetice în Marea Neagră, cel mai probabil gaze naturale, au declarat, pentru Bloomberg, două surse din apropierea acestui dosar.

Cei doi oficiali au făcut aceste dezvăluiri, după ce Erdogan a promis că va continua lucrările de explorare energetică din apele disputate ale Mediteranei.

Momenten nu este clar care este mărimea şi adâncimea la care au fost descoperite resursele energetice în Marea Neagră, precum şi dacă este fezabilă extracţia acestor resurse.

Cu o lună în urmă, ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunţat că nava turcească de foraj Fatih a început forajele exploratorii în perimetrul Tuna-1 din Marea Neagră. „Vom căuta în fiecare metru pătrat din apele noastre teritoriale pentru independenţa energetică a Turciei. Dacă există ceva, cu siguranţă vom găsi”, a spus Donmez într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter în data de 20 iulie.

Perimetrul Tuna-1 este amplasat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei.  În prezent atât România cât şi Bulgaria produc de mai mulţi ani, petrol şi gaze naturale la perimetre din Marea Neagră.

De curând, în apele teritoriale ale României a fost descoperit zăcământul de mare adâncime Neptun care este estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră în ultimele decenii. Aceste gaze ar asigura auto-suficienţa României, iar dacă vor fi exportate ar permite României să devină un hub regional în aprovizionarea cu gaze.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata