Un copil s-a infectat cu o amibă periculoasă, după ce a fost la plajă

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 189 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

Pentru fiecare dintre noi un sejur pe malul mării, sau după posibilătți, pe malul oceanului, este tot ce ne dorim pe timp de vară. Dar, din păcate, un astfel de sejur s-a terminat dramatic pentru o familie, după ce micuțul lor s-a infectat cu o amibă periculoasă, Naegleria fowleri.

Naegleria fowleri, o amibă periculoasă care se hrănește cu creierul uman

Din informaţiile cercetătorilor, această specie de amibă periculoasă, Naegleria fowleri, se găsește în întreaga lume, adesea în apa dulce caldă sau fierbinte, lacuri, râuri și izvoare calde.

Se găsește în mod obișnuit în lacurile din statele din sudul Americii, dar a provocat infecții în state mai nordice, inclusiv în Minnesota.

Însă, deși mai mult de jumătate din cazuri au avut loc în Statele Unite, au fost înregistrate infecții în țări de pe toate continentele. În trecut, cazuri au fost raportate din Europa, în special în Republica Cehă, Belgia și Regatul Unit.

 

Infecția poate fi tratată cu o combinație de medicamente

Meningoencefalita amibiană primară (PAM) este tratată cu o combinație de medicamente, care include adesea amfotericina B, azitromicina, fluconazol, rifampicină, miltefosină și dexametazonă, spun specialiștii. Aceste medicamente sunt utilizate deoarece se crede că sunt eficiente împotriva Naegleria fowleri și au fost folosite pentru a trata pacienții care au supraviețuit.

Medicii, uimiţi de ce au găsit în creierul unui copil infectat cu o amibă periculoasă

În Statele Unite, ultimul caz de infecție cu Naegleria fowleri, numită cel mai frecvent „amiba mâncătoare de creier”, a fost confirmat de Departamentul de Sănătate din Florida în comitatul Charlotte. Agenția a declarat că infecția a fost posibil ca urmare a practicilor de clătire a sinusurilor folosind apă de la robinet.

Dar se pare că cel mai recent caz  ce se datorează acestei amibe a avut loc în Fort Myers, Florida şi este vorba de un copil de 13 ani, care acuza dureri de cap și halucinații, simptomele apărând la o săptămână după ce micuțul a făcut o excursie cu părinții pe plaja din Port Charlotte. Conform medicilor care îl au sub supraveghere, inflamația din creierul micuțului  a crescut.

Astfel, „A fost extubat noaptea trecută; respiră singur, este stabil și este iubit de părinții săi. Este într-o stare de conștiință minimă, așa că are perioade foarte scurte de conștientizare/trezire, dar în rest doarme și se luptă ca naiba.

RMN-ul său arată mai multă inflamație în creier, în special lângă canalul nazal.”, spun părinții micuțului, conform publicației Today.

 

În plus, în cadrul aceleiași publicații, un alt caz de Naegleria fowleri a fost detectat la un rezident din Missouri care a fost expus la paja din Lake of Three Fires din Iowa, ceea ce a determinat închiderea temporară a plajei începând de joi, 7 iulie.

Mai puțin de două săptămâni mai târziu, oficialii din domeniul sănătății au raportat că persoana respectivă a murit.

Sursa – playtech.ro