Un nou record de temperatură în emisfera nordică: -69,6 grade Celsius

Foto: playtech.ro
0

După 28 de ani, un nou record de ger în emisfera nordică, pe 22 decembrie 1991 în Groenlanda s-a înregistrat o temperatură de -69,6 grade Celsius, a anunţat miercuri Institutul Danez de Meteorologie (DMI), relatează AFP.

Temperatura a fost înregistrată de o staţie de măsurare care nu aparţine reţelei obişnuite de staţii meteorologice. Ea a fost semnalată de “detectivii climatici” înainte de a fi confirmată de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), de unde şi publicarea sa târzie.

“Recordul a fost înregistrat la o altitudine de 3.105 de metri, în apropierea vârfului topografic al calotei glaciare, la o staţie de măsurare automată numită Klinck”, a declarat DMI într-un comunicat.

“Au existat multe recorduri de căldură în ultimul deceniu şi este important să recunoaştem extremele”, a declarat pentru AFP climatologul DMI, John Cappelen.

“Posibilitatea de a obţine un nou record de frig se diminuează, dar nu pot spune că nu îl vom mai înregistra vreodată”, a subliniat el.

Anterior, recordul în emisfera nordică era de -67,8 grade Celsius şi fusese înregistrat în Rusia de două ori, în 1892 şi 1933.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată în lume este de -89,2 grade Celsius, în Antarctica, la baza rusească Vostok, pe 21 iulie 1983.

Sursa: Agerpres
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata