Un oficial SUA evaluează ce şanse ar avea România, unui posibil atac al Rusiei

De Jurnalul Național Actuale Politică 144 citiri
4 min citire
 

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a oferit o perspectivă semnificativă asupra capacităților României de apărare în fața unui ipotetic atac rusesc. Oficialul cunoaște suficient de bine situația din România, astfel încât, răspunsul său se bazează pe cruda realitate, pe care mulți dintre români refuze să o accepte. Ce resurse are țara noastră în fața unui viitor atac al Rusiei?

România, repetentă la capitolul apărare în cazul unui război cu Rusia

În opinia generalului American Ben Hodges care a făcut recent o analiză obiectivă a infrastructurii și apărării României în fața unui potențial atac rusesc, concluziile sale sunt îngrijorătoare. Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, a evidențiat câteva aspecte critice ale infrastructurii și apărării României, subliniind necesitatea unor îmbunătățiri pentru a face față unui astfel de scenariu.

În cel mai optimist scenariu, România ar mai avea mult de lucrat pentru a spera la o defensivă în care armata rusă să nu câștige. Una dintre principalele preocupări exprimate de generalul american este starea infrastructurii rutiere și feroviare din România. Hodges a subliniat că pentru a face față rapid unui atac rusesc, este crucial ca forțele române și NATO să poată să se deplaseze rapid și eficient.

În acest sens, drumurile și căile ferate din România trebuie îmbunătățite pentru a permite deplasarea rapidă a trupelor și vehiculelor grele, astfel că, generalul a etichetat infrastructura țării noastre ca fiind ”jalnică”.

În afirmaţiile sale, „Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc.

Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, explicat Ben Hodges în cadrul unui interviu pentru Digi24.

Cu ce alte obstacole se confruntă apărarea țării noastre

Pe lângă probleme de infrastructură, Hodges a subliniat nevoia imperioasă de a îmbunătăți capacitățile de apărare antiaeriană ale României. Generalul a remarcat că amenințarea cu rachetele de precizie utilizate de Rusia necesită o protecție adecvată a orașelor și a infrastructurii critice.

În acest context, Hodges a menționat că România ar trebui să dezvolte capacități antiaeriene mai puternice și să investească în sisteme moderne de apărare antirachetă.

În acest sens, el a subliniat necesitatea unor eforturi continue a autorităților competente pentru modernizarea și consolidarea capacităților de apărare ale României, putând față eficient provocărilor de securitate din regiune, așa cum se întâmplă în acest moment în Ucraina.

Mai mult, Hodges a subliniat importanța tehnologiei avansate a armamentului cu rază lungă de acțiune, menționând sistemul HIMARS drept un exemplu viabil. Acest tip de artilerie ar permite trupelor române să efectueze atacuri în adâncime și să își întărească capacitatea de ripostă în situații critice.

În precizările sale, ”În primul rând, (România) nu are o apărare antiaeriană suficientă. Nimeni, nici măcar SUA, nu are suficiente rachete antiaeriene. Vedem cum Rusia folosește rachete de milioane de dolari, arme de precizie, împotriva unor ținte civile.

Asta înseamnă că avem nevoie de mai multe capacități antiaeriene pentru a ne proteja orașele, nu doar infrastructura.

În al doilea rând: arme precise cu rază lungă de acțiune. Vorbim aici despre HIMARS și alte sisteme similare care să le permită trupelor române să atace în adâncime. HIMARS este, evident, cel mai la îndemână exemplu”, a concluzionat reprezentantul SUA.

Sursa – playtech.ro